Jens Linnet. Foto: Camilla Wahlgreen
Bogø-lægens livretter mod forhøjet blodtryk
Af Camilla Wahlgreen
19.9.2018

Stege: Har du forhøjet blodtryk, og er du glad for god mad? Så er løsningen på vej – fra Bogø og Møn. 19. oktober udkommer bogen ”Sundt blodtryk på 14 dage”, skrevet af læge Jens Linnet fra Lægehuset i Damsholte i samarbejde med læge og foredragsholder Jerk W. Langer. Og lørdag den 6. oktober fra kl. 12.30 kan du møde Jens Linnet i Bog & Ide, Storegade 12, Stege til bogsignering og en lille forfriskning.

I bogen fortolker Jens Linnet den nyeste forskning om sammenhængen mellem mad og blodtryk i 75 lækre og helt enkle opskrifter med råvarer, der kan købes i ethvert supermarked. I følge talrige studier, der er publiceret i lægevidenskabens mest anerkendte fagtidsskrifter, kan man allerede i løbet af 14 dage opnå en markant forbedring af blodtrykket ved at sammensætte sin kost rigtigt. Vel at mærke uden at gå sulten i seng eller føle, at man går glip af livets goder.

Ud over en 14 dages kostplan og masser af gode råd om, hvordan man griber projektet an, hvis man helt selv vil bestemme menuen hver dag, fortæller forfatterne i bogen, hvilke mad- og drikkevarer der har en særlig evne til at sænke blodtrykket, og hvilke der presser trykket i vejret.

Man behøver dog absolut ikke have forhøjet blodtryk for at nyde godt af maden i bogen. Opskrifterne bygger nemlig på antiinflammatoriske kostprincipper, dvs. madvarer, der forebygger eller dæmper inflammation; den kroniske betændelsestilstand i kroppen, der kan give grobund for et væld af andre livsstilssygdomme.

I bogen øser Jens Linnet ud af de erfaringer, han har hentet ved at behandle forhøjede blodtryk på mønboer og bogøere gennem sine 31 år som praktiserende læge, og han kombinerer dem med sin passion for madlavning hjemme i lægeboligen på Bogø, hvor han residerer som tredjegenerationslæge. Mange af opskrifterne er hans egne hofretter, der har fået et blodtryksvenligt og antiinflammatorisk twist.

”Sundt blodtryk på 14 dage” er på 288 sider og udgives af Politikens Forlag.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Af Svend Aage Christensen
12.9.2018

Vi har lige modtaget billedet af konfirmanderne fra 1956. Her er de.1. rk. forrest f.v. Jonna Nielsen, Inge Hansen, Margit Rasmussen, Tove Inge Rasmussen, Kirsten Kejs, Anni Jensen. 2. rk. Jan Schytte, Annalise Larsen, Inga Nielsen, Christel Jørgensen, Lissen Eckhardt. 3. rk. Erik Andersen, Steen Kronborg Jensen, Tom Sørensen, Jens Ivar Thøgersen, Karl Lockenwitz, Bjørn Riise Olsen, Elo Jensen, Tom Larsen, pastor Thøgersen. Se alle vores konfirmandbilleder her og indsend gerne dem, vi mangler.

3 gamle – nej forhenværende volleyspillere: Ivan Andersen, Olav Hegelund (Lendemarke) og John Petersen. Foto: Lars Lejre
De kom, de så og de ømmede sig
Af Lars Lejre
19.9.2018

En idé havde lagret sig et par år, det kunne nu være sjovt at samle nogle af de gamle volleyspillere fra Bogø IF Volley, spille og spise lidt, og så ellers samle op på de seneste 20-30 år.

Volleybestyrelsen var med på den, og med den som primus motor blev facebookgruppen: Os der har spillet volley på Bogø hurtigt banket sammen. 30 personer tog mod tilbuddet lørdag d. 15. sep, og vi havde nogle fantastiske timer i hallen og klublokalet.

Successen var så stor at det allerede dagen efter blev besluttet at en ny tradition er født, så om stort set præcis et år prøver vi igen. Næste gang er vi dog sikre på at de 30 bliver byttet ud med mindst 60 personer.

Den 9. oktober, kl. 19
Af Svend Aage Christensen
12.9.2018

Tilmelding inden 1. oktober

Fra 1814 indeholder kirkebøgerne indførsler om fødte, konfirmerede, viede og døde. Fx vil en indførsel om dåb oplyse dåbsbarnets navn og dåbsdato, forældrenes navn og bopæl m.m. Gudmoder og faddere vil normalt også være nævnt. Frem til 1875 var gotisk skrift den officielle skrift, men i overgangsårene kan man møde en blanding af gotisk og latinsk skrift. Når man har øvet sig lidt på den gotiske skrift i kirkebøgerne, kan man også arbejde sig igennem tingbøger, skifteprotokoller og sognerådsreferater. Kurset bliver arrangeret af Svend Aage Christensen, der ikke selv er særlig skrap til gotisk håndskrift, og derfor forhåbentlig får hjælp fra lokale eksperter. Tilmelding til Svend Aage på mobil 51 29 05 69 eller saccopenhagen@gmail.com inden den 1. oktober 2018, så han ved, hvor mange eksemplarer af materialet han skal kopiere. Kurset fortsættes/gentages den 15. januar 2019. Det grønne, gotiske alfabet fra 1800-tallet ligger i stor størrelse her.

Bogø Mølle. Foto: Michael B. Rasmussen
Hatten af på møllen
Af Helle Bohnfeldt
8.9.2018

Mandag den 10. september ser det ud til at blive alvor med en start af 1. etape af restaureringen af Bogø Mølle.

Ca. en uge efter kommer en kran og løfter vinger og hat af, hvis vinden ellers tillader det. Derefter skal en stor del af møllebygningen løftes på store donkrafter. Den rådne bundrem mellem kampesten og mursten skal udskiftes. Når den er skiftet, kommer turen til bundremmen mellem mursten og træværk. Der er det også galt med de bjælker, der bærer broloftets gulv. Til sidst skal bundremmen på kværnloftet udskiftes.

Når det er lykkedes at skaffe de 1.285.946 kr., første etape er estimeret til, er det takket være Slots- og Kulturstyrelsen, der har bevilget 322.000 kr., Augustinusfondens bevilling på 250.000 kr., Realdanias på 350.000 kr., Aage og Johanne Louis-Hansens Fond med 350.000 kr., Sonning Fond med 65.000 kr. og sidst, men ikke mindst Lions Club, Møn, som har bevilget 25.000 kr.

Men det stopper ikke her. Der bliver - forhåbentlig – fem etaper. I anden etape skal hatten restaureres. Taget har været utæt i mange år, og der er derfor både råd og svamp i nogle af de store, bærende bjælker. I samme omgang bliver krøjeværk og perse (bremse) restaureret. Det forventes at komme til at koste små to millioner. Ansøgning om tilladelse til byggeriet og om tilskud til samme er afsendt til Slots- og Kulturstyrelsen. Da Bogø Mølle er fredet, skal der gives tilladelse, før der kan søge andre fonde. I etape 3 - 5 kommer turen til vingerne, omgangen og træspånerne!

Det kan godt være, at nogle vil synes, at møllen mister noget af sin charme ved en restaurering. Der bliver jo en del nyt træværk. Men uden en restaurering mister Bogø en dag møllen.

Det er samlet set et omfattende og stort projekt, som møllelauget håber at komme lykkeligt igennem med. Det er spændende, og der bliver meget at se på. Tænk, hvis vingerne en dag i fremtiden igen kan dreje rundt.

Bestyrelsen for Bogø Møllelaug.

NB. Vær opmærksom på dato i Bogø Tidende om præcis tid for kranbesøget.

Foto: Jørgen Stæhr
Skåninge Bro
Af Vibeke Hallgren
12.9.2018

Vinterbaderne & Saunaen på Bogø, så Sker det: Nu kan du for kun 100,- kroner bruge saunaen 365 dage om året og vinterbadernes omklædningshus. Et nyt omklædningshus er på vej forventes færdigbygget om ca. 3 mdr. Tilmelding og betaling sker hos Vibeke Hallgren på Mobil Pay 20 82 83 64

Når du har tilmeldt og betalt får du din personlige kode til nøgleboksen. Din indbetaling går til vedligeholdelse og drift af saunaen samt pladsleje til kommunen. Har du en gæst med koster det 20 kr. pr person. Indbetales på Mobil Pay. 20 82 83 64. Børn og unge kun ifølge med en voksen over 18 år.

På saunaen er der ophængt vejledning i brug af denne. Optænding skal ske med lyse træbriketter og optændingsblokke, som kan købes i Dagli´Brugsen. Det tager ca. 1 time og 20 minutter at få temperaturen i saunaen op. Brug askeskuffen som spjæld. Hold øje med temperaturen hele tiden. Den der tænder op har også ansvaret for at den er slukket, inden man forlader saunaen.

Har du spørgsmål til kode, rengøring eller optænding kan du kontakte: Hans Kristensen 60 62 47 50 Kjeld Sørensen 22 97 86 50 Vibeke Hallgren 20 82 83 64. Saunaen er for alle

På vegne af Vinterbaderne & Saunaen.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Kjeld Sørensen. Foto: Jørgen Stæhr
Referat fra lokalrådsmøde 5. september 2018
Af Kjeld Sørensen, sekretær
12.9.2018

Mødet blev holdt hos Trine Møller Skovgårdsvej 34.

Til stede: Michael Olesen, Søren Jespersen, Troels Dyhr Leighton, Mette Pedersen, Lis Hummel, Richard Naylor, Trine Møller og Kjeld Sørensen.
Fraværende: Anders Marchsteiner.

Dagsorden:
Generalforsamling planlægning: Forsamlingshuset er booket, Mette skaffer nøgle, Kjeld køber øl/vand kaffe m.m. evt. mini wienerbrød. Vi mødes alle kl. 18.00 og laver kaffe og flytter møbler.

Stier status: Vi er ikke kommet længere med projektet, Troels foreslog at vi fik udarbejdet et projekt af professionelle, så vi kunne få sat fart i projektet. Troels henter et tilbud hjem. Troels tager kontakt til skolen og Bogø idrætsforening, for at undersøge om der er mulighed for mere organiserede aktiviteter som løb, cykelsport m.m. i skoven.

Status på kontakt med Trafik og park: Det er lidt op af bakke med den kommunale kontakt, da vores kontaktperson er rejst fra kommunen, og en del af planlægningen tilsyneladende er overladt til et externt firma. Vi forsøger at få en dialog med en eventuel ny medarbejder.

Busskuret status: Anders Marchsteiner har kontakt til skolen og Richard Naylor involverer sig også i projektet.

Bosætningskampagne: Troels arbejder med vores side på Facebook, Troels booster siden, så den kommer lidt længere ud, i første omgang med 500 kr. Tilflyttere/nye tilflyttere: Vi vil for fremtiden købe kurve hos Ulrik til ca 200 kr, besked om tilflyttere gives til Kjeld Sørensen, Trine møller hjælper med uddeling.

Vedr. tilbud til møllen: Lokalrådet hjælper Møllen med økonomi til køb af reklamer hos Yassin ca. 4000 kr.

Eventuelt: Cykel-Ole har haft en del udgifter til reperation af de grønne cykler derfor får han 2000 kr, det er planen at udvide til 6 cykler.

Problematikken omkring "usynlige husnumre" blev drøftet, måske vi skal gribe opgaven anderledes an, så folk kan se vigtigheden af at dem der skal redde deres liv rent praktisk kan finde frem til adressen. F.eks har bedemanden bedre tid til at lede efter adressen end folkene med hjertestarteren.

I forbindelse med trampestier m. m er det vigtigt at hundeejere tager ansvar og fjerner deres efterladenskaber, og ikke bare lader poserne ligge og flyde. Hvis vi i lokalrådet skal rundt og bede lodsejere om lov til at færdes på deres områder, er det vigtigt at brugerne kan administrere den ret de får, så det bliver en god oplevelse for alle.

Alle bør gøre hvad de kan for at forbedre færdselssikkerheden, klippe hække, klippe højt græs, køre langsomt, tage hensyn, måske skiltning med "legende børn". Vi har alle et ansvar

Bestyrelsen modtager meget gerne navne på personer som vil opstille til lokalrådet, vi ønsker et så bredt udsnit af beboerne som muligt repræsenteret.

Louise Mieritz og Ditte Hansen i Ditte & Louise. Foto: Stege Bio
Fra Biografen i Stege
Ditte & Louise, Muppetkrimi, popdokumentar og vesterbrosocialrealisme i Bio Stege
19.9.2018

Wonderful Copenhagen: 20.-23.september kl.20:30; samt 24.september kl.14:15.

Wonderful Copenhagen er et barsk og gribende drama om skyggesiden af København. En ung østeuropæisk kvinde tager til Danmark for at arbejde, men tvinges ud i prostitution. Da Tanja åbner en café i Kødbyen på Vesterbro, bliver hun uforvarende del af hændelserne og får indblik i et miljø, hun ikke kendte til eksistensen af. Tanja vikles ved tilfældigheder ind i den unge kvindes skæbne, men må snart erkende, at hendes forsøg på at yde hjælp kan få fatale konsekvenser. Medvirkende er bl.a. Julie Christiansen og Trine Pallesen og er instrueret af filmfotografen Bo Tengberg. Wonderful Copenhagen er bygget over virkelige historier om trafficking med afsæt i miljøet omkring Sønder Boulevard og Kødbyen.

Whitney: 22.-24.september kl.18; samt 27.september kl.14:15

Den fænomenale sangerinde Whitney Houston er den kvindelige musiker, der har slået flest rekorder i musikhistorien nogensinde. På verdensplan solgte hun over 200 millioner albummer og hendes status som verdensstjerne blev kun cementeret yderligere af, at hun spillede med i adskillige blockbusterfilm. Den umådeligt omfattende karriere fik dog en brat ende, da Houston blev fundet død i et badekar i en alder af kun 48 år. I Whitney fortæller den Oscar-vindende instruktør Kevin MacDonald (The Last King of Scotland) historien om stortalentets op- og nedture, og undersøger hvordan og hvorfor det dog kunne ende så galt. Det er lykkes ham at få interviews med den nærmeste familie, venner og kollegaer, og resultatet er et ekstremt dragende og bevægende portræt af en af vor tids største sangerinder. Ditte & Louise: 24., 28. - 29.september kl.20:30, 26.-27.september kl.18; samt 30.september kl.15.

Komedien Ditte & Louise er en længe ventet film baseret på DRs tv-serie med Ditte Hansen og Louise Mieritz, der til manges fortrydelse ikke blev til mere end 2 sæsoner på tv. I filmen begynder succesen for det ellers populære makkerpar at falme. Louise er på vej i overgangsalderen og har accepteret tingenes tilstand ved at forberede sig på et småborgerligt liv med mand og barn. Ditte er ikke klar til at kaste håndklædet i ringen, så da hun ser et opslag for en mandlig hovedrolle i en vikingefilm, klæder hun sig ud som mand, går til audition og scorer det eftertragtede job, hvorefter overraskende succes venter i horisonten.

Den danske komedie Ditte & Louise tager fat i venskab, kønsdebatten og det højaktuelle #MeToo, der bl.a. handler om kvinders vilkår i filmbranchen. Ditte & Louise har fået 4 hjerter i Politiken, 5 stjerner i Ekstrabladet og er tilladt for alle over 15 år og Niclas Bendixen har instrueret.

The Happytime Murders: 26.-27.september kl.20:30, 28. - 29.september kl.18; samt 1.oktober kl14:15.

The Happytime Murders finder sted i Los Angeles’ hårde miljøer, hvor dukker og mennesker lever blandt hinanden. To detektiver, et menneske og en dukke, bliver tvunget til at arbejde sammen for at finde ud af, hvem der brutalt slår de tidligere medlemmer af det engang så elskede og populære dukkeshow The Happytime Gang ihjel! The Happytime Murders er en blanding af barnagtige figurer sat i en meget voksen, brutal og humoristisk virkelighed.

Medvirkende er Melissa McCarthy, Elizabeth Banks, Maya Rudolph m.fl. og løjerne er instrueret af Brian Henson, Jane og Jim Hensons søn.

Se mere her: biostege.dk

Foto: Stege Bio
Fra Biografen i Stege
Universitetsforedrag
29.8.2018

I Biografen Stege i efteråret 2018 igen i denne sæson tilbyder Århus Universitet at udsende transmissioner af foredrag ved nogle af deres fremmeste forskere, til de biografer, kulturhuse mv., der er interesserede i at modtage dem og har det nødvendige tekniske udstyr. I Biografen Stege har vi en trofast skare, der gang på gang kommer til disse foredrag om meget forskellige emner. Vi glæder os over at kunne fortælle, at vi i år har valgt at vise alle de transmissioner, vi overhovedet kan få mulighed for - og kan vel sige, at vi på den måde laver vores eget lille "Folkeuniversitet".

Betingelserne bliver, med en enkelt undtagelse, som hidtil: Forestillingerne er gratis, da Universitetet og Carlsbergfondet gør transmissionerne mulige uden udgift for biografen, men evt. bestillingsgebyr på 5 kr. skal betales. De direkte transmissioner starter hver gang kl. 19 og varer 2 timer med indlagt pause. Kom i god tid, der er IKKE forfilm og reklamer disse dage. Nu er der kun at finde kalenderen eller andet noteapparat frem og reservere datoerne. Her kommer en gennemgang af de foredrag, vi tilbyder i september og oktober:

Vi indleder tirsdag den 25. september med Smagen af øl - Her fortælles om, hvad gær, malt og humle mv. betyder for smag, aroma udseende osv. Denne aften bliver der en billetpris på 30 kr. da der serveres 5 smagsprøver undervejs i foredraget og arrangementet slutter først kl. 21.30.

Allerede tirsdag den 9. oktober kommer næste foredrag, hvor temaet er Kvantefysikken - atomernes vilde verden. Forskerne har i mange år haft svært ved at få hold på, hvordan atomerne kan "opføre sig" som de gør, men der gøres hele tiden landvindinger, som præsenteres her. Vi har tidligere transmitteret lignende temaer, men der er tale om nye foredrag.

14 dage efter - tirsdag den 23. oktober, er emnet Dit indre liv, med billioner af bakterier, hvor vi får indblik i den forholdsvise nye viden der er om den utroligt righoldige bakterieflora, der er i vore tarme og hvor nødvendige de er, for at vores organisme kan fungere hensigtsmæssigt.

Tirsdag den 30. oktober er titlen på foredraget Naturens nyttige dræbermolekyler. Her belyses de processer vores egen organisme sætter i gang, når der er behov for at nedbryde sygdomstilstande i kroppen.

I november bliver der også 3 transmissioner af foredrag, se senere pressemeddelelse, folderen i biografen, omtalen i biografens nyhedsbrev eller på hjemmesiden. I sidste sæson samarbejdede vi med Vordingborg og Præstø biografer om at supplere hinanden, så vi var sikre på at ALLE transmissioner kunnes ses i ihvertfald een af kommunens biografer, men har altså valgt, at vi selv (og de to andre) viser dem alle i denne sæson. Udfra fremmødet vil vi vurdere, hvad vi vælger næste år.

Foto: Arkiv
Film om Bogø
Af Jørgen Stæhr
3.5.2017

Vi har fået en god film om Bogø, og fået er for en gang skyld så rigtigt som det er skrevet. Alle der ser filmen konstaterer begejstret at der er tale et professionelt stykke arbejde som uden tvivl vil komme til at udgøre et førsteklasses værktøj i lokalrådets salgsbestræbelser.

Men hvad er historien bag tilblivelsen? Det begyndte med at Ulrik for cirka 4 måneder siden blev ringet op af esoft creative - et firma som oplyste at de producerer film på bestilling om allehånde emner, og fortalte at de ville tilbyde at producere en film om Bogø for at have den i deres portefølje som et eksempel på hvorledes man med deres film kan støtte et lille dynamisk samfund i dets arbejde med at få unge børnefamilier til at flytte dertil, og det hele skulle ikke koste os en øre.

Kjeld Sørensen som i mellemtiden var blevet tovholder på projektet sagde selvfølgelig ja tak, og da man kort tid efter gik i gang med opgaven fulgte han med filmholdet rundt på øen og pegede på hvor man skulle hen næste gang, og i øvrigt interviewede han dem der blev filmet.

Der blev optaget ti gange så meget materiale som det man tog med i det færdige produkt, og Lokalhistorisk Forening vil formodentlig give deres højre arm for at have en kopi af hele molevitten i deres arkiver til moro for kommende videbegærlige generationer.

Hvis man gerne vil se den nye Bogøfilm så klik her Velkommen til Bogø