Foto: Jørgen Stæhr
Nabohjælp
Af Michael Olesen
18.10.2017

Den opmærksomme borger på Bogø har måske set de nye nabohjælpskilte, som er blevet opsat af lokalrådet. Men skiltene gør ikke alt. Det, vi kan gøre sammen her på øen, er at hjælpe til med at se efter hinandens huse, giv en lille hilsen til forbikørende, både dem du kender, og ukendte. Men der findes flere andre fif til, hvordan vi kan sikre vores hjem mod indbrud. Disse kan ses på hjemmesiden nabohjælp.dk. Her kan man tilmelde sig nabohjælp og modtage materiale samt nabohjælp-mærkater. Til Lokalrådets generalforsamling den 25. oktoberfår vi besøg kl. 1900 i Leonardo af Vordingborg Politi, som vil fortælle, hvordan vi kan beskytte os mod indbrud.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Foto: Arkiv
Nyt under solen
Af Jørgen Stæhr
18.10.2017

Kim Steen Jørgensen og hans lovformelige hustru Joanna M. Jørgensen har i flere år haft en drøm om at skabe et kristent ferie- og kurophold under sydens varme sol og har nu sammen med Kims broder Rene L. Jørgensen etableret sig i smukke omgivelser på Gran Canaria i Puerto Rico

Man tilbyder 7- dages ophold, 6 overnatninger ferie- og kurophold for ånd, sjæl og legeme. Opholdet indeholder bibelundervisning/foredrag og Gudstjeneste samt fælles aktiviteter og udflugter.

Få mere at vide på www.detkristneferiehotel.dk


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE MERE

Foto: Jørgen Stæhr
Pirater på IDA
Af Jørgen Stæhr
18.10.2017

Idas venner har lagt et stort arbejde i at organisere efterårsferien så den i forbindelse med IDA og de to havne Stubbekøbing og Bogø som den dejlige gamle træfærge sejler i mellem, bliver et tillokkende udflugtsmål for børn og deres forældre og har i de år arrangementet har eksisteret haft succes og tiltrukket mange besøgende.

Men i år er det groet ud over alle rammer. Alene i går mandag og i dag tirsdag har der været omkring 200 gæster hver dag, og man har måttet ty til at efterlade færgepassagerer på kajen fordi der ganske simpelt ikke var plads på skibet.

Jeg spurgte Kim, som jo har haft de fleste af børnene inde på færgecaféen, om han kunne give en forklaring, men det var ikke tilfældet, så man kan jo bare fryde sig over det og håbe på at det store fremmøde gentager sig i årene fremover.


Foto: Arkiv
Uhygge på borgen
Af Jesper Heien
18.10.2017

Uhygge på Borgen d. 27 oktober. Kom og følg i uhyggens spor i den uhyggelige borgs gange og rum. For 1-4 klasse kl. 1915-2015 og for dem der har lyst til mere ekstremt gys er det fra kl. 2030-2200. IEG giver en lille kop kaffe, så bag en kage og tag med til et uhyggeligt stort kagebord.

Mange uhyggelige hilsner
JP/IEG/JH

Foto: Dorte Brunø
Strikkestue
Af Dorte Brunø
18.10.2017

Så er det igen tid til “Åben Strikkestue”.

Kom alene eller inviter en søster, nabo eller kollega med. Vi skal nemlig - ud over at strikke - også møde nye ansigter. Som sædvanlig har jeg kaffe og the parat. Kage og konfekt m.m. medbringes efter lyst.

Vi starter torsdag d. 16. november 2017.
Herefter følgende torsdage:
D. 14. Dec 2017
D. 18. Jan. 2018
D. 15. Feb. 2018
D. 15. Marts 2018
D. 12. April 2018

Alle dage kl. 19:00 - slutter efter behov.

Foto: Arkiv
Janni Riise viser sin billedkrønike i Bogø Sognegård
Af Svend Aage Christensen
11.10.2017

Bogø Hovedgade 172, Onsdag den 1. november 2017, kl. 14-17

Janni Riise har rige kilder at øse af, når hun den 1. november kommenterer en billedkavalkade, der spænder over mere end 100 års slægtshistorie fra Bogø, både forældrenes og hendes egen.

Hun har arbejdet grundigt med sit stof i forbindelse med, at hun for nogle år siden udgav erindringsværket ”Mit liv”.

Janni Riise blev født den 2. august 1936 på Billegården på Bogø, hvor hun voksede op. Billegården lå i det nuværende sommerhusområde, og livet der er naturligt nok i centrum for billedberetningen, men der er mange forgreninger til andre gårde og aktiviteter på øen.

Dertil kommer Bogø-relaterede billeder fra Jannis første ægteskab med piloten John Skat Riise, især med motiver fra flyvningen på Bogø, samt farvebilleder optaget af Jannis mor, Anna Johanne Riise, altid kaldt Jonna.

Alle er velkomne til at opleve Janni Riises spændende slægtskrønike i billeder.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Foto: Arkiv
Fra Biografen i Stege
Sange i solen
18.10.2017

Møn har stor tiltrækningskraft på filmmagere, vores dramatiske natur omkring især Klinten, strand- og skovområderne mv skaber "kulisser" til både dramatiske og mystiske handlinger.

Indenfor de seneste år har vi set flere eksempler på det - og nu sker det igen!

Lørdag den 28. oktober kl. 17 er der gallapremiere med rød løber, fakler mv. på filmen "Sange i solen". Den varer 70 min og vises iøvrigt igen kl. 19. Det unge filmhold optog filmen i forsommeren 2016, hvor de under optagelserne fik mulighed for at være i den tidligere Tekniske Skole i Skolegade, inden eleverne på Højskolen Møn rykkede ind. De mødte megen velvillighed fra både udlejer, lokale handlende, genbrugsbutikkerne mv., så de fik indrettet en intermistisk bolig - og arbejdsplads på denne måde.

Filminstruktøren, Kristian Sejrbo Lidegaard og producenten Maria Kjøller Kjeldgaard vil være til stede og introducere filmen, mens publikum nyder de liflige bobler, som biografen byder på i dagens anledning.

Instruktøren er ret nyuddannet, men har nået at lave flere kortfilm inden denne "rigtige" spillefilm, som i øvrigt er udtaget til New Danish Talents på CPH.PIX 2017 og er blevet vist i Dagmar biografen i København i starten af oktober.

I filmen følger vi et par unge piger, der tidligere har været tætte veninder. Anna besøger den noget lukkede Julie, der endnu bor hos sin mor på Møn. Og selvom stemningen på overfladen virker idyllisk under deres ophold bl.a. på stranden under Møns Klint, opstår der helt uventede, meningsløse begivenheder, som sætter alt på spil. Temaet i filmen bliver til et spørgsmål om, hvad vi mennesker egentlig er i stand til at holde fast i, når det uforudsete og uberegnelige rammer os.

Da producenterne har varme følelser for lokalmiljøet vises denne film til en særdeles favorabel pris, nemlig 30 kr. pr forestilling.

På fire onsdage i november, den 1., 8., 22. og 29. bliver der også vist film optaget på Møn. Her er der tale om en kortfilm, på 20 min, Steningen, der vises som forfilm de nævnte dage - spilletidspunktet er disse onsdage ændret til kl. 18.30 og der bliver IKKE tale om forhøjede billetpriser. I denne film følger man, hvordan en umiddelbart "uskyldig" leg blandt unge mennesker med forskellig sproglig og kulturel baggrund udvikler sig voldsomt og nærmest livstruende. De starter med at kaste sten mod hinanden, men pludselig er et spædbarn inde i området... så også her kommer de store følelser og dilemmaer ind som tema. Det er Carl van Webber, der står for filmen.

Biografens friske frivillige har besluttet at kombinere disse visninger med en lille konkurrence: Publikummerne vil blive bedt om at give et skriftligt bud på, hvor på Møn filmen er optaget. Efter sidste forevisning trækkes der lod blandt de rigtige besvarelser og vinderen får et gavekort til to biografbilletter.

Da der også er opera, transmiterede foredrag fra Århus Universitet mv. på plakaten i denne efterårsperiode, er der ingen grund til at synke for dybt ned i sofaen og gå til i depression over den mørke periode. Nej kom frit frem - Film og foredrag skal ses i biografen.

Fra filmen Den utrolige historie om den kæmpestore pære. Foto: Arkiv
Fra Biografen i Stege
Efterårsferien i Biografen Stege
18.10.2017

Kl.12: "LEGO Ninjago Filmen": I animationsfilmen "LEGO Ninjago Filmen" er den unge Lloyd sammen med vennerne Kai, Cole, Jay, Zane og Nya hemmelige krigere, der ført an af Kung Fu Master Wu bekæmper al slags ondskab. Især den snedige Lord Garmadon, som tilfældigvis også er Lloyds far, er en trussel, der må standses før hele Ninjago City ødelægges. En episk kamp mellem far og søn er uundgåelig, men det kræver en del af Master Wu's seje, udisciplinerede og kulørte team af moderne Ninjaer. Hver især må de lære at styre deres egoer, og stå sammen, for at frigøre deres sande kræfter og opnå deres fulde potentiale. LEGO Ninjago Filmen bygger på det populære LEGO-legetøj, der også har sin egen tv-serie. Filmen er den tredje op-byggelige film efter LEGO Filmen - Et klodset eventyr og LEGO Batman Filmen.DR's filmanmelder Per Juul Carlsen gav LEGO Ninjago Filmen 4 ud af 6 stjerner og skrev:"... Hold kæft, hvor er den dejligt fuld af vilde og skøre og fjollede indfald."

Kl.14:15: "Den utrolige historie om den kæmpestore pære". Jakob Martin Strids nyklassiker af en skæv og fabulerende børnebog er til mange forældre og børns glæde blevet filmatiseret. Elefanten Sebastian og hans bedste ven, katten Mitcho, bor i Solby - en hyggelig havneby hvor alt ånder fred og lykke, indtil byens elskede borgmester J.B. en dag forsvinder. Viceborgmesteren Kvist pønser på at overtage borgmesterkæden og henlægge Solby i evig skygge, men på en fisketur fanger Mitcho en flaskepost fra J.B., der skriver, at han er strandet på Den Mystiske Ø. I flaskeposten ligger også et lille bitte frø, som de planter, og i løbet af natten vokser en kæmpestor pære frem! Pæren ombygges til et skib, og i den sejler Sebastian og Mitcho ud for at hente J.B. hjem til Solby. Den Utrolige Historie Om Den Kæmpestore Pære er et pæredansk eventyr, hvor folk i alle aldre vil frydes over jagten på den Mystiske Ø, mødet med De Grusomme Pirater, Den Mekaniske Sødrager, og demagogiske politikere med små hænder. Alt sammen oplevet på en utrolig rejse i en kæmpestor pære.

Kl.16:30: Sikke et cirkus: Den danske børne- og familiefilm Sikke et cirkus handler om cirkusdirektøren Kaj og hans datter Ramona, der elsker livet i og uden for manegen og ikke mindst sin brogede cirkusfamilie. Da Ramona opdager et spor i sneen, og en masse mystiske ting sker uden forklaring, bliver hun klar over, at nogen holder øje med hende. Samtidig begynder cirkusdirektøren at blive bange for, at et andet cirkus ved navn Suverænum vil overtage hans elskede livsværk. Nu må cirkuspigen med hjælp fra alle sine fantastiske venner komme til bunds i mysteriet og afsløre en stor hemmelighed. Også selvom hemmeligheden kan ændre Ramonas liv for altid. Sikke et cirkus bygger på det populære Cirkus Summarum, hvis medlemmer består af DR Ramasjangs elskede børnefigurer som Hr. Skæg, Onkel Reje, Rosa Fra Rouladegade, Kristian, Mille og Bamse. Instruktøren Lotte Svendsen harindenfor børneuniverset tidligere stået bag tv-serien og spillefilmene om Max Pinlig, samt skrevet og instrueret Cirkus Summarum-forestillingen i 2014.

Kl.19: "Snemanden": Baseret på Jo Nesbøs skrækindjagende bestseller og instrueret af Tomas Alfredson. Den første sne er faldet og Harry Hole, vicekommissær ved drabsafdelingen, efterforsker en sag om en forsvunden kvinde, hvilket får ham til at frygte, at en seriemorder er aktiv igen Med hjælp fra en begavet politiaspirant begynder han at forbinde en række gamle, uopklarede sager med den nye i forsøget på kommer moderen i forkøbet, inden sneen falder igen. Snemanden er produceret af Working Titles Tim Bevan og Eric Fellner og Robyn Slovo og Piodor Gustafsson. Snemanden er en Working Title Films produktion i samarbejde med Another Park Film—executive producere er Nesbø, Niclas Salomonsson, Martin Scorsese, Alfredson, Liza Chasin og Amelia Granger. Snemanden er udelukkende optaget on location i Norge i Oslo og Bergen og området omkring Rjukan. Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg og J.K. Simmons har hovedrollerne i Snemanden.

Se mere her: biostege.dk

Foto: Arkiv
Film om Bogø
Af Jørgen Stæhr
3.5.2017

Vi har fået en god film om Bogø, og fået er for en gang skyld så rigtigt som det er skrevet. Alle der ser filmen konstaterer begejstret at der er tale et professionelt stykke arbejde som uden tvivl vil komme til at udgøre et førsteklasses værktøj i lokalrådets salgsbestræbelser.

Men hvad er historien bag tilblivelsen? Det begyndte med at Ulrik for cirka 4 måneder siden blev ringet op af esoft creative - et firma som oplyste at de producerer film på bestilling om allehånde emner, og fortalte at de ville tilbyde at producere en film om Bogø for at have den i deres portefølje som et eksempel på hvorledes man med deres film kan støtte et lille dynamisk samfund i dets arbejde med at få unge børnefamilier til at flytte dertil, og det hele skulle ikke koste os en øre.

Kjeld Sørensen som i mellemtiden var blevet tovholder på projektet sagde selvfølgelig ja tak, og da man kort tid efter gik i gang med opgaven fulgte han med filmholdet rundt på øen og pegede på hvor man skulle hen næste gang, og i øvrigt interviewede han dem der blev filmet.

Der blev optaget ti gange så meget materiale som det man tog med i det færdige produkt, og Lokalhistorisk Forening vil formodentlig give deres højre arm for at have en kopi af hele molevitten i deres arkiver til moro for kommende videbegærlige generationer.

Hvis man gerne vil se den nye Bogøfilm så klik her Velkommen til Bogø