En lidt træt Ulrik oplyste at de involverede medarbejdere efter omstændighederne har det godt. Foto: Jørgen Stæhr
Røveri i Dagli'Brugsen
Af Jørgen Stæhr
12.11.2018

Indbrud som Dagli'Brugsen nogle gange hen over årene har været ude for, er selvfølgelig ubehageligt, men decideret røveri som det der fandt sted lige før lukketid søndag aften er en afskyelighed, og de to stakkels medarbejdere der sad ved kassen kommer formodentligt ikke bare lige over følgerne af at have oplevet at en maskeret mand peger på dem med et våben og forlanger at få alle pengene i kassen udleveret.

Deres arbejdsgiver sørger selvfølgelig for at de får krisehjælp i form af psykologsamtaler og hvad der ellers skal til for at dulme nerverne efter at de muligvis har været i livsfare. Vi andre skal nok være taknemmelige for at være en sådan erfaring foruden. Det er i øvrigt første gang i de 25 år Ulrik har været på Bogø, at Dagli'Brugsen har været udsat for et røveri.

Videoen som opfangede episoden gav ikke mange holdepunkter at gå efter, men efter sproget at dømme var den formummede mandsperson en der talte dansk uden hørbar accent. Vedkommende ankom til fods, forsvandt i mørket hen ad Bogø Hovedgade til fods, og var over alle bjerge da politiet allerede efter 20 minutter ankom til gerningsstedet.

Bogøs første skolebillede
Af Svend Aage Christensen
14.11.2018

Vi er heldige at have et gedigent skolebillede fra Bogø allerede fra 1880.Det er en sjældenhed med et så tidligt skolebillede. Familien Klog har passet godt på det.

Yderst th. i 2. række forfra ved krydset sidder Line Klog. Når der kun er piger på billedet, skyldes det formodentlig, at der er tale om en såkaldt syskole, altså en håndarbejdsklasse. Den skaldede lærer i baggrunden er førstelærer Niels Petersen. Damen med den hvide kyse i bagerste række er fru Weberg, mor til Julie Petersen tv. for hende, gift med Niels Petersen. Julie var særligt uddannet som håndarbejdslærerinde og var blevet ansat på Bogø Skole allerede i Christen Bergs tid.

Se flere skolebilleder fra Bogø.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Flittige hænder arbejder i forsamlingshuset. Foto: Jørgen Stæhr
Forsamlingshuset smukkeseres
Af Jørgen Stæhr
14.11.2018

Når nogen eller noget er blevet brugt intenst gennem en lang årrække kan man godt komme til at se noget afrakket ud (jeg ved det fra mig selv), og det gælder da også for forsamlingshuset, som efter årtiers festligt, men hårdt ”arbejde” trængte kraftigt til kærlige hænders omsorg, hvilket fik Henrik Duch til at planlægge og invitere til et par hyggelige arbejdsweekender.

Sidst han gjorde det (med lidt for kort varsel) kom der ingen så det var naturligvis spændende at se hvad der ville ske denne gang. Der kom heldigvis en halv snes stykker om lørdagen hvilket var alt rigeligt. Var der kommet ret mange flere ville man være faldet over hinanden.

De ti der mødte op var særdeles effektive, og da bestyrelsen i løbet af ugen op til weekenden havde benyttet aftenerne til at grunde der hvor der skulle males fik man virkelig noget fra hånden. Toiletter, køkken, og den lille sal var der hvor den største aktivitet foregik. Det dunkle loft i salen fik i alt fem lag lys maling, vinduerne ligeså og til væggene havde man valgt, heftigt inspireret af serien ”Badehotellet”, en dejlig grøn farve. Resultatet blev ganske overvældende, og det hele kunne ikke være blevet smukkere hvis en fe havde svunget sin tryllestav.

Den nye bestyrelses plan går ud på at forsamlingshusets brug skal ændres totalt. Før blev bygningen udelukkende benytter til fester. Fremover skal huset være øens omdrejningspunkt i et utal af sammenhænge, og det skal summe af liv mens allehånde kulturelle tiltag afvikles. Præcist hvad der skal foregå ligger ikke fast, men i flæng kan nævnes: skueplads for dilletant eller anden teateroptræden, foredrag, koncerter og hvad der i øvrigt ellers kan foregå som bogøerne, der jo er glade for hinanden, kan samles om.

Lokalrådet har som bekendt doneret et større beløb til forsamlingshuset, som sammen med de LUP-midler man netop har ansøgt om, sætter bestyrelsen i stand til at indkøbe noget gedigent lyd- og lysudstyr som jo er en forudsætning for at publikum på en ordentlig måde kan høre og se hvad der foregår på den scene man har planer om at anskaffe. Jeg glæder mig allerede til at være med til at bruge de nyistandsatte og smukke lokaler.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Jul i Bogø Mølle 3 - Prikker af lys
Af Helle Bohnfeldt
14.11.2018

Det bliver ekstremt sjovt, ekstremt hyggeligt, ekstremt anderledes, ekstremt skørt, ekstremt rørende og ekstremt koldt, når teatertruppen ”Alis og de andre” igen spiller ekstremteater i Bogø Mølle.

Prikker af lys
Dette års forestilling hedder Jul i Bogø Mølle 3 – prikker af lys. Det henvender sig både til børn og voksne. Stykket handler i år om krig, kærlighed, de andre (Mønboerne), nisser der hjælper og andre dagsaktuelle emner. Vi håber, at der i år også er mønboere, der har lyst til at se stykket, da de spiller en vigtig rolle i stykket.

Det ekstreme koncept
Ekstremteater er et særligt dogmekoncept, som er udviklet af teatergruppen ”Alis og de andre”. De opfører alle deres teaterstykker under ekstreme forhold så som kulde, dårlig belysning, autentisk lyd og meget lidt plads. Konceptet er et opgør med overfladiske mainstream forestillinger fyldt af kosmetiske effekter og er udviklet overvejende på grund af pengemangel. Overskuddet (hvis der må blive et sådan) fra forestillingen går til møllens bevarelse.

En moderne vaudeville
Jul i Bogø mølle 3 – Prikker af lys er en vaudeville. Johan Ludvig Heiberg bragte en nytolkning af begrebet vaudeville til Det Kongelige Teater i form af lystspil, hvori dialogen blev afbrudt af sange til populære melodier. ”Alis og de andre” har i deres tolkning af vaudevillen bibeholdt det lystige og en dialog, der bliver afbrudt af sange til populære melodier og dertil tilføjet en absurd og inkongruent form for humor. Og så er vaudeville blevet til vaudeile, som betyder øens stemmer.

Tid og sted:
Bogø Mølle Fredag den 14. december kl.19 og søndag den 16. december kl. 13 og kl.17.
Entre: Voksne: 50 kr., Børn 25 kr.

Overskuddet går til Bogø Mølles bevarelse.

Billetter kan købes på Bogø Mølles julemarked den 17. og 18. december og derefter i Bogø Brugs.

Esther med julesæk anno 2016. Foto: Jørgen Stæhr
Af Jesper Heien
14.11.2018

Julesækken er i gang igen i Dagli'Brugsen.

Det er blevet en fast tradition, og det kan kun lade sig gøre, når I dejlige mennesker på Bogø og omegn, hjælper med at fylde julesækken i Dagli Brugsen. Tak fordi I er med til dette projekt. Vi glæder os til at tømme julesækken og give en masse trængende børn, unge og voksne en gave til jul.

Sækken vil være at finde fra mandag den 19/11-2018. Der er mulighed for, at lægge gaver og julekurve i den, frem til søndag den 16/12-2018 til kl.16.00. Pakkerne skal være skiltet med alder og køn (eksempel 7 år/Pige, voksen mand/ kvinde eller ung pige/dreng 17 år).

Hvis I har spørgsmål, så ring gerne til Jesper på 2524 9600 eller send en mail på jesperheien@hotmail.dk Har I selv et ønske om, at modtage lidt hjælp i form af gaver eller julekurv, så kontakt enten Jesper på sms/mail eller kontakt Ulrik i Dagli Brugsen, og dette kan gøres helt diskret!

Vi ser frem til en rigtig god indsamling, så vi kan glæde en masse mennesker! Pakkerne vil blive omdelt efter bedste evne, så der er så mange mennesker, som får glæde af de dejlige indsamlede gaver, tusind tak. Mvh Jesper Heien og Ulrik B Hansen. Julemandens venner. Tak fordi I hjælper!


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Foto: Jørgen Stæhr
Skal det mon blive jul i år..?
Af Bogø Mølles bestyrelse
4.11.2018

Ja, selvfølgelig skal det blive jul igen i år, og selvfølgelig er der både julemarked og juleforestilling på Bogø Mølle. Selv om gulvet i møllen gyngede, og møllebyggerne kom til at forstyrre både mus og nisser, bliver der traditionelt julemarked d.17. og 18. november.

Som I alle ved, er Bogø Mølle i gang med en gennemgribende restaurering, der forhåbentligt ender med en fornyet og smuk mølle, der kan holde i mange år.

Møllebyggerne havde lovet, at de ville være så langt med restaureringen, at nederste etage og mellemloftet ville stå klar til julemarkedet. Vi håber fortsat, at det lykkes. Men det er blevet svært at skaffe kvalificerede tømrere og møllebyggere, så det kniber måske med at færdiggøre mellemloftet. Men julemarkedet kan Bogø ikke undvære, så selvom hatten står på marken ved siden af porten, og musene er flyttet til vores egne lofter, bliver det, som det plejer. Nogle af standene bliver måske nødt til at være i et telt ved siden, men møllen er stadig åben i nederste etage. Og der vil være masser af lokale specialiteter. Der er en blanding af lokale lækkerier, julegaver og julepynt, og naturligvis kan man også i år købe sit juletræ.

Sortimentet spænder fra mjød over velfærdskød, pølser, syltede produkter, mel, honning, hjemmelavet chokolade og brændte mandler til børnetøj, strik og tøjdyr, keramik fra mønsk keramiker, kurveflet og flotte, flettede hjerter med Farøbroen eller Stege Rådhus. Der er smagsprøver og en hyggelig snak om varerne. Der er hjemmelavede sæber, designersmykker, nisser, engle, patchwork, træskærerarbejder og træfigurer. Smeden kommer, som han plejer, med togbane og andre finurligheder.

Som altid er der flere, som har deltaget i Bogø Mølles julemarked i mange år, men der er også mange nye med.

Café med gløgg og æbleskiver, kaffe og kage.

Lørdag og søndag kl.13.00 synges julen ind.

Hold fast i gode traditioner.

Julemarkedet Bogø Mølle er åbent
lørdag d. 17. og søndag d. 18. november, kl. 10 – 16


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Foto: Stege Bio
Fra Biografen i Stege
Film og foredrag om Danmark under første verdenskrig
4.11.2018

Mens vi er ved biografstoffet skal du være opmærksom på, at den nye danske film om vilkårene under Første Verdenskrig med titlen: I Krig og Kærlighed, er på plakaten fra den 15. november som premierefilm og vises derfor 11 gange. Der er ekstra bonus ved forevisningen Fredag den 23. kl. 19, da bestyrelsesmedlem og formand for PR gruppen i biografen John Harpsøe inden filmen vil holde et oplæg om, hvordan Danmark blev påvirket af krigen, selvom vi i princippet var neutrale.

De følger, som krigen alligevel fik for Danmark, både for grænsedragningen mod Tyskland, salget af de vestindiske øer, samt mere humanitær indsats, vil han redegøre for i det spændende foredrag. Den aften er der forhøjet billetpris, nemlig til 100 kr.

Rosalinde Mynster og Sebastian Jessen i Krig og kærlighed. Foto: Stege Bio
Fra Biografen i Stege
Stor dansk spillefilm om 1. Verdenskrig ugens biografpremiere i Bio Stege
14.11.2018

15., 17.-19.og 21.nov.kl.20:30; samt 20.nov. kl.21:15. Med undertekster: 22.nov.kl.14:15; 25.nov.kl.15; samt 22., 24.-26.november kl.18: Efterårets store danske kærlighedsdrama I krig og kærlighed er en episk fortælling inspireret af virkelige hændelser og den første danske spillefilm nogensinde, der foregår under 1. Verdenskrig – også kaldet Den Glemte Krig i Danmark, fordi vi ikke deltog. Filmen havde gallapremiere d. 11. november i Sønderborg som markering af 100-året for afslutningen af netop 1. Verdenskrig, hvor 30.000 sønderjyder kæmpede i tysk uniform, selvom hjemlandet forbeholdt sig neutralt.

Efter fire års udmattelseskrig, fire knuste imperier og knapt 10 millioner døde soldater kaldes 1. Verdenskrig Den Store Krig ude i Europa og den har stor historisk betydning for det Europa, vi kender i dag.

I krig og kærlighed handler om soldaten Esben, der deserterer fra krigen for at blive forenet med sin elskede kone Kirstine og deres søn Karl efter 3 år. Men alt er forandret i hans fravær. Hvor langt er han villig til at gå for at redde sit liv, sit ægteskab og sin ære? I krig og kærlighed er instrueret af Kasper Torsting og produceret af Ronnie Fridthjof, der også fik ideen til filmen. De to har sammen skrevet manuskriptet. Filmen har et solidt cast, og i de bærende roller ses Sebastian Jessen, Rosalinde Mynster, Thure Lindhardt, Natalie Madueño, Ulrich Thomsen og Game of Thrones- stjernen Tom Wlaschiha.

Se mere her: biostege.dk

Foto: Arkiv
Film om Bogø
Af Jørgen Stæhr
3.5.2017

Vi har fået en god film om Bogø, og fået er for en gang skyld så rigtigt som det er skrevet. Alle der ser filmen konstaterer begejstret at der er tale et professionelt stykke arbejde som uden tvivl vil komme til at udgøre et førsteklasses værktøj i lokalrådets salgsbestræbelser.

Men hvad er historien bag tilblivelsen? Det begyndte med at Ulrik for cirka 4 måneder siden blev ringet op af esoft creative - et firma som oplyste at de producerer film på bestilling om allehånde emner, og fortalte at de ville tilbyde at producere en film om Bogø for at have den i deres portefølje som et eksempel på hvorledes man med deres film kan støtte et lille dynamisk samfund i dets arbejde med at få unge børnefamilier til at flytte dertil, og det hele skulle ikke koste os en øre.

Kjeld Sørensen som i mellemtiden var blevet tovholder på projektet sagde selvfølgelig ja tak, og da man kort tid efter gik i gang med opgaven fulgte han med filmholdet rundt på øen og pegede på hvor man skulle hen næste gang, og i øvrigt interviewede han dem der blev filmet.

Der blev optaget ti gange så meget materiale som det man tog med i det færdige produkt, og Lokalhistorisk Forening vil formodentlig give deres højre arm for at have en kopi af hele molevitten i deres arkiver til moro for kommende videbegærlige generationer.

Hvis man gerne vil se den nye Bogøfilm så klik her Velkommen til Bogø