Svend Aage havde tilhørernes fulde opmærksomhed. Foto: Jørgen Stæhr
Historisk byvandring
Af Jørgen Stæhr
18.7.2018

Bogøs usædvanligt dynamiske Lokalhistoriske Forening havde inviteret på en byvandring onsdag den 11. juli kl 14.00. Der var tale om en tur op ad Bogø Hovedgade fra Hattedammen til Sognegården med Svend Aage Christensen som guide. Selv om arrangementet foregik midt i ugen, på en hverdag, hvor rigtig mange var forhindret i at deltage på grund af deres daglige arbejde, mødte der alligevel et hav af forventningsfulde mennesker op. En hurtig optælling fastslog at ikke færre end 70 personer ønskede at vide mere om hvad der foregik på deres ø af spændende ting for omkring hundrede år siden.

Det viste sig at blive en tur der indfriede alle forventninger. Svend Aage havde, som det altid er tilfældet når han informerer om et emne, gravet dybt i fortiden og fundet frem til alt og lidt til om hvad der er værd at vide om Bogø Hovedgades ældre huse og andre bygningsværker og serverede de i visse tilfælde sindsoprivende og overraskende historier på sin helt egen lune facon.

Selv om de mange tilhørere måtte sno sig når diverse større eller mindre køretøjer skulle forbi, og der nogle gange var en pæn bid vej hen til lydens udgangspunkt, formåede Svend Aage med sin store rutine i at formidle under vanskelige forhold, at få budskaberne klart igennem. Henning Caspersen, som bestemt ikke hører særlig godt, meldte fx efterfølgende, at han ikke havde haft problemer med at opfatte hvad der var blevet sagt.

Svend Aage fortalte historierne så levende at tilhørerne skar tænder med mejeriejer Johannes Andersen da bønderne slog sig sammen og etablerede eget mejeri, en hændelse som ramte ham på brødet i en sådan grad, at han måtte finde sig et andet erhverv. Øllet blev hans skæbne idet han valgte at starte Bogø Bryggeri, hvilket han i øvrigt fik megen succes med. Senere i livet var der stadig så meget krudt i ham at han formåede at etablere Bogø Badehotel.

Da vi passerede stedet hvor Bogø Bank havde resideret, fortalte Jørgen Damsbo, at bestyrelsen i pengeinstituttet gerne ville have at bogøerne satte penge i banken, men han kunne også fortælle, at det ikke var helt så lige til at få sine penge ud igen. Blandt andet blev man nødet til at oplyse hvad pengene skulle bruges til. Banken gik i det hele taget i meget små sko. En gang havde Jørgen, vel vidende at der ville komme rigeligt med penge ind på kontoen den følgende dag, trukket 37 øre over. Det medførte en sur opringning fra bankdirektøren som pointerede, at der var tale om en ulovlighed, og at det var sagen aldeles uvedkommende at beløbet og meget mere til allerede næste dag blev indbetalt på hans konto. Argumenter om at Jørgens kone havde en ikke ubetydelig konto i banken gjorde heller ikke indtryk på den knarvorne bankbestyrelse.

Til sidst nåede processionen til hovedgadens ende og deltagerne kunne glæde sig til at drikke kaffe i den smukke sognegård. Der var både skøn tærte med flødeskum og dejlig bradepandekage til. Mange valgte at indtage forfriskningen siddende ude i den dejligt svale sognegårdshave med fødderne oppe. Turen gennem byen havde trods alt varet mere end to timer, og var foregået mens den nådesløse eftermiddagssol bagte.

Af Svend Aage Christensen
18.7.2018

Navigationslærer Antoni Landt var en energisk mand, der prægede Bogøs liv som lærer, telegrafbestyrer, meteorolog, søforsikringsekspert, menighedsrådsmedlem og foreningsformand. Se billeder fra hans liv på BOGØS HISTORIE.Fra venstre sidder navigationslærer Rasmus Antoni Landt, Meta Magrethe Biering og pastor Harald Biering. De to til højre er ikke identificeret. Billedet er udateret, men kunne være fra 1920-23. Vi ved ikke, om billedet er fra Landts eller Bierings hjem, men Landt sidder så hjemmevant, at man umiddelbart forestiller sig, at fotografiet er taget hos ham. Landt og Biering havde været formænd for Bogø Sømandsforening og Bogø Skipperforening. Siden 1890'erne havde de arrangeret dilettantforestillinger på Bogø. Overskuddet gik til de to foreningers virksomhed.

Foto: Jørgen Stæhr
Ejer efterlyses
Af Jørgen Stæhr
14.7.2018

Der er fundet en cykel i grøften på Vesterskovvej. Om den er faldet af en vogn eller om det er en tyv der har efterladt den vides naturligvis ikke, men da det er en rigtig god cykel med gear og kurv må ejeren have ærgret sig grusomt over at have mistet den. Hvis man vil gøre krav på køretøjet er er det en god idé at ringe til Elo Jensen på telefon 55894315.

Foto: Bogø Jazz Festival
Bogø Jazz Festival 2018
Af Nicholai Wæhrens
14.7.2018

Så kan vi med enorm glæde og begejstring løfte det sidste af sløret for dette års festival program og præsentere:

Jan Harbeck kvartet på scenen lørdag d. 1. september 2018 kl. 2030.

Musikken bekender sig til jazzens historie og har samtidig et personligt særpræg, hvor hver af de fire musikere bidrager til helheden. Pianist Henrik Gunde er med sit nærværende og virtuose spil en af de mest efterspurgte danske jazzmusikere, bl.a. som medlem af Danmarks Rad ios Big Band og en lang række mindre ensembler. Bassist Eske Nørrelykke farver hele bandet med sin unikke minimalistiske spillestil, og Espen Laub von Lillienskjold på trommer forener råswing og groove med finesse og underspillethed. Kvartetten formår at skabe et intimt rum med en akustisk balanceret lyd, hvor intet står mellem publikum og musikere.

Vi har ikke haft glæden af Jan Harbeck før men når man blandt andet kan læse: 5 hjerter i Politiken - anmeldelse af koncert med Jan Harbeck Quartet på Copenhagen Jazzfestival af musikredaktør Thomas Michelsen: "Kapelmester Harbeck selv demonstrerede, at der bare ikke er nogen, der kan lægge sjæl i en jazzballade som han", og tidligere i samme avis kunne man læse at "tenorsaxofon er selve lyden af jazzen. Genrens sjæl. Engang havde vi Ben Webster i København til at blæse sjælen til live. I dag har vi Jan Harbeck".

Jan Harbeck: tenorsax
Henrik Gunde: piano
Eske Nørrelykke: bas
Espen Laub von Lillienskjold: trommer

Vi siger velkommen til Harbeck Kvartet kl. 2030.

Foto: Cirkus Baldoni
Cirkus Baldoni - konkurrence
Af Camilla Frimann
18.7.2018

Sommeren er endelig kommet.

Traditionen tro spiller Cirkus Baldoni i Stege. I år er det onsdag den 8. august kl. 17.00 og torsdag den 9. august kl. 15.00. Cirkus Baldoni kommer desværre ikke til Bogø i år. Vi vil dog stadig gerne se Bogøboere omkring vores manege og afholder i den forbindelse en konkurrence her i Bogø Tidende.

Vi udlodder: 1. præmie 4 x billetter til 1. plads, (værdi kr. 190 pr. billet) samt et billede med vinderen og løven Leonardo og herudover 8 x 2 billetter til 2. plads (værdi 160 pr. billet.)

Kan du svare rigtigt på spørgsmålet nedenfor kan netop du være den heldige vinder af billetter til Cirkus Baldoni.

Spørgsmål: Hvor mange år er det siden at cirkus blev ”opfundet”?

Send det rigtige svar og kontaktdata til Camilla på mail camilla@baldoni.dk

og de heldige vindere vil få svar direkte.

Du kan få hjælp til svaret og læse meget mere om Cirkus Baldoni her: Cirkus Baldoni (PDF)

KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Foto: Johnni Buch
Hårbølleområdet har cafemuligheder
Af Johnni Buch
19.7.2018

Denne sommer kan man leve det vilde cafeliv i Hårbølle og omegn. I ugerne 26 - 32 kan man hver dag - undtagen mandag nyde lækkerier fra kl. 12 - 17. Der er forskellige menuer fra uge til uge, idet det er forskellige frivillige, som står for cafedriften. Formålet med cafedriften er at skaffe midler til Hårbølle og omegns beboerforening, så aktiviteterne kan fortsætte i vinterhalvåret i det dejlige hus.

Men

også på Hårbølle havn er der kommet liv via Hårbølle Havne Høker, følg dem på Facebook, og her kan man også nyde små lækkerier, kolde øl og vand, kaffe og meget andet. Arlette og Toke som bestyrer cafeen, er tilflyttere til området. De bor i Hårbølle og havde lyst til at prøve kræfter på Havnen. Begge har dog andre job sideløbende, som også skal passes, men der er åbent hver dag fra 10 - 21 i sommer. Åbningstiderne ændres, når dagene bliver mørkere. Men som sagt følg med på Facebook. Ind i mellem er der musikalske arrangementer her. Jo Hårbølle kan godt være et udflugtsmål med underholdning til flere timer, og lørdag er der endvidere landsbyloppemarked og havneloppemarked.

Foto: Trygfonden
Pas på børnene i vandet
Af Merete Kabel på vegne af TrygFonden
18.7.2018

Livredderne med opfordring efter en uge med flere alvorlige redningsaktioner med børn involveret:

Hold øje med jeres børn, når de bader. Sådan lyder det fra TrygFonden Kystlivredning, efter at tre børn måtte reddes i land i sidste uge.

De tre børn, der badede på Sandvig Strand og på Ishøj Strand, var kommet for langt ud i vandet, og kunne ikke komme tilbage ved egen hjælp. Det kunne have været endt tragisk, og derfor beder TrygFonden Kystlivredning forældrene om at huske at holde godt øje med børnene, når de bader – og endnu bedre selv at gå i vandet med dem.

- Det sikreste er, at forældrene går i vandet med børnene. Børn kan lynhurtigt blive væltet omkuld af en bølge, eller de kan komme for langt ud til, at de kan bunde eller svømme tilbage til land. Hvis man står ved siden af dem, kan man hurtigt komme dem til undsætning, og man undgår at situationen bliver farlig. Når man bader sammen, får børn og voksne en sjov oplevelse, og de voksne får en god fornemmelse af, hvad børnene kan i vandet, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden, og fortsætter:

- Det kan ikke siges ofte nok. Børn må aldrig bade uden opsyn af voksne, og selvom forældrene tror, at de holder øje med børnene fra stranden, så ser vi ofte, at mobiltelefonen, avisen eller snak med andre distraherer dem. Ulykken kan ske på få sekunder, og så sent som i sidste uge blev en pige fundet livløs i en badesø i Albertslund efter badning uden opsyn.

Livredderne er ikke børnepassere.
Livredderne er en ekstra sikkerhed på strandene, så deres opgave er ikke at være børnepassere, understreger Anders Myrhøj.

- Livredderne er på strandene for at forebygge ulykker og for at kunne træde til, hvis nogen kommer i vanskeligheder i vandet. Forældrene må derfor ikke belave sig på, at de kan lade børnene rende rundt uden opsyn på stranden, fordi de tror, at livredderne holder øje med dem. Det er forældrenes opgave at passe på deres børn på stranden, og så er livredderne en ekstra sikkerhed, hvis der opstår en nødsituation. I år hvor der er virkelig mange badegæster, har livredderne flere gange henvendt sig til forældre for at få dem til at holde øje med børnene, siger Anders Myrhøj.

Han understreger, at de fleste forældre passer godt på deres børn på strandene, men at det kræver fuld opmærksomhed, når man er på badetur med familien.

I uge 28 gennemførte livredderne 9.426 indsatser hvoraf de 4 var aktioner, hvor det vurderes, at personer var i livsfare. Derudover var der 442 almindelige førstehjælpsaktioner, 508 forebyggende aktioner og 8.472 oplysende aktioner.

Aktioner i uge 28, hvor personer var i livsfare:
Sandvig Strand, den 11. juli
Omkring kl. 14.35 spotter livredderne to unge piger i et revlehul til højre for tårnet ca. 25 m ude i vandet. Den ene vifter med armene og råber efter hjælp, mens den anden kæmper for at holde sig oppe. En badegæst tæt på pigerne svømmer over for at assistere, og sender også signaler efter hjælp.

Livredderne padler ud på boardet og kommer hurtig hen til de tre badegæster. De to piger tager fat i boardet, og manden kan selv bunde. Livredderne hjælper pigerne i land. Pigen, som havde kæmpet for at holde sig oppe, var lettere chokeret, og hendes veninde var ligeledes chokeret over episoden og overrasket over, hvor hurtigt det gik fra sjov til fare.

Ishøj Strand, den 11. juli
Kl. 18.40 observerer livredderne en pige på ca. 5 år, der er kommet om på den anden side af en revle og signalerer, at hun har brug for hjælp, da hun hverken kan bunde eller svømme.

Livredderne løber ud til pigen, og da de er halvvejs derude, får en badegæst fat i hende. Livredderne tager over og får pigen ind på land. Pigen er ved bevidsthed, men har slugt en del vand. Livredderne giver pigens familie besked på, at de straks skal ringe efter en ambulance, hvis hun får det dårligt. Pigen havde været ude at bade med en onkel og nogle fætre, som ikke holdte øje med hende.

Ishøj Strand, den 15. juli
Kl. 13.30 sender tre kvinder signal til livredderne. En kvinde er gået i vandet med et stort, oppusteligt badedyr i fralandsvind og er nu drevet ca. 50 m ud. Kvinden råber, at hun ikke kan svømme. En af livredderne svømmer ud til kvinden med et board og når hende, da hun er ca. 100 m ude. Den anden livredder følger efter i båd og når frem til kvinden, da hun er 250 m ude og tager hende op i båden og sejler mod land. En anden kvinde, som havde prøvet at svømme ud for at hjælpe kvinden på den oppustelige flamingo signalerer til livredderne. Hun er kommet så langt ud, er udmattet og kan ikke selv svømme ind i fralandsvinden. Hun blev sejlet i land af livredderen på boardet. Kvinden på badedyret var tidligere på dagen blevet advaret mod badedyr i fralandsvind, men var alligevel gået ud.

Endvidere var livredderne på Kerteminde Strand i aktion, da en pige alarmerede om, at hendes søster var besvimet på stranden ca. 150 m fra livreddertårnet. Pigen blev hentet i ambulance og kørt på hospitalet.

Fakta: App lærer børn om sikkerhed på stranden
”Livredder” er en app, der lærer børn om badesikkerhed og at redde liv. Børnene stiger i level ved fx at redde strandgæsternes liv, give kunstigt åndedræt og hjertemassage samt svare på spørgsmål om badesikkerhed. Det sker fx ved at puste i og trykke på telefonen. Det er TrygFonden der står bag appen, der kan downloades gratis til både Android og iOS.

Fakta: Baderåd nr. 5: Slip ikke børnene af syne
Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

Foto: Jørgen Stæhr
Vigtig information
Af Bogø Møllelaugs bestyrelse
14.7.2018

Restaureringen af Bogø Mølle bliver desværre udsat.

Bestyrelsen har den 12/7, fået besked om, at møllebygger Michael Jensen er meldt syg foreløbig i op til 4 uger. Al forberedelse til en start på mandag den 16. juli var ellers på plads. Den beregnede pris på 1.285.946kr er indhentet ved hjælp af fonde, og der er givet grønt lys fra banken til en mellemfinansiering.

Det var en virkelig trist meddelelse at modtage. Vi sender mange tanker til Michael med håb om snarlig bedring. Og vi har troen på, at han snart vender tilbage, og restaureringen går i gang.

Bogø Møllelaugs bestyrelse

Ill.: Jørgen Stæhr
Pesticide-undersøgelse på Bogø
Af Tenna Charlotte Weber Olsson
7.7.2018

Region Sjælland har nu gennemført besigtigelser og interview på flere ejendomme på Bogø, for at tale om, hvordan pesticider er håndteret på ejendommene og på Bogø særligt i perioden 1950-2000.

Når vi har samlet og bearbejdet alle oplysninger, vil vi vurdere, om ejendommene skal undersøges eller ej for grundvandstruende stoffer. Vi har endnu ikke taget stilling til hvilke ejendomme, der skal undersøges, da der stadig mangler enkelte oplysninger fra Vordingborg kommune. Alle de kontaktede grundejerne vil få svar i løbet af august-september 2018.

Hvis din ejendom skal undersøges, forventer vi, at undersøgelserne udføres i oktober eller november 2018.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at tidligere tiders håndtering af pesticider ikke var ulovligt efter datidens regler. Derfor er det regionen, der betaler for undersøgelser.

Foto: Vordingborg Kommune
Afbrændingsforbud
Af Vordingborg Kommune
7.7.2018

Midt- og Sydsjællands Brand & Redning har udstedt afbrændingsforbud fra den 4. juli kl. 08.00.

På baggrund af længere tids tørke er vegetationen blevet særdeles tør. Det betyder, at der en væsentlig større risiko for brande i såvel haver, på marker og i skove mv.

Midt- og Sydsjællands Brand & Redning har derfor udstedt afbrændingsforbud i blandt andet Vordingborg Kommune gældende fra den 4. juli 2018 kl. 08.00. Forbuddet udstedes i medfør af Beredskabsloven og bekendtgørelse nr. 1339 (Afbrændingsbekendtgørelsen).

Afbrændingsforbuddet gælder afbrænding af følgende:

Haveaffald
Halm
Halmstakke og lignende, der afbrændes på marker eller uopdyrkede arealer
Affald fra skovbrug
Siv og rør, herunder rørskove og enge, lyng, hede- og mosetørv
Bål.

Desuden gælder forbuddet brug af apparater og lignende i det fri, herunder:

Ildsteder
Apparater og lignende, der fungerer ved afbrænding, f.eks. svejse- eller skære-aggregater
Ukrudtsbrændere, blæselamper, udtørringsapparater
Afbrænding af pyroteknik, dvs. at tilladelser til festfyrværkeri vurderes nøje udfra hver sag.

Brug af grill, bålfade og bål på dertil indrettede bålpladser – alle op til 80 cm i diameter tillades på fast og ubrændbart underlag. Opmærksomheden henledes på forsigtig opførsel i forbindelse med rygning samt bortskaffelse af aske. Hav gerne vandslangen liggende parat, hvis uheldet skulle være ude. Ved udførelse af varmt arbejde i nærheden af brandbar vegetation skal der etableres brandvagt. Brandvagtsfunktionen har til opgave at overvåge eventuel brandrisici. Brandvagten skal udstyres med mindst 2 stk. håndildslukkere, som enten er 6 kg pulverslukker eller 9 liters trykvandsslukker.

Brandvæsenet følger vejrsituationen nøje og vil naturligvis ophæve forbuddet, så snart det anses for værende forsvarligt. Yderligere information kan indhentes hos Midt- og Sydsjællands Brand & Redning tlf. 5578 7800 eller msbr@msbr.dk eller på www.msbr.dk.

Foto: IDAs Venner
Pressemeddelelse fra IDAs Venner
DR Sommervejret sender live fra Stubbekøbing Havn
Af IDA's Venner
11.7.2018

Denne sommer har DR Sommervejret sat fokus på Margueritruten – den 4.218 km lange bilrute gennem Danmarks smukkeste landskaber. Margueritruten blev indviet i 1991, og som hyldest til Dronning Margrethe II opkaldt efter hende, og symbolet for ruten blev Margueritten, inspireret af det smykke, som Dronning Ingrid fik udført til sit bryllup i 1935.

I 1992 blev Bogø-Stubbekøbing Overfarten en del af Margueritruten, og det er i den anledning, at DR Sommervejret gæster Stubbekøbing Havn og M/F Ida. Det sker onsdag den 18. juli, hvor vejrprogrammet sendes live kl. ca. 18.55-19.05. Alle er velkomne til at kigge forbi havnen denne aften og være med til at bringe stemning til programmet.

Umiddelbart efter udsendelsen stikker M/F Ida af på Onsdagssejlads, og denne gang er det en kombineret fotoaften/stillesejlads, hvor deltagerne selv kan opleve hvorfor præcis Bogø-Stubbekøbing Overfarten er en del af Margueritruten. Der bliver rig lejlighed til at nyde roen på færgen, den blå himmel og forhåbentlig en fantastisk solnedgang over det rolige og dejlige Grønsund. Turen er ligeledes ideel for foto-entusiaster, der ønsker at fotografere fra M/F Ida og få nogle spændende motiver fra Grønsund og de smukke kyststrækninger med hjem. Undervejs serveres en stor sandwich, som er inkl. i billetprisen på blot 120 kr. for 3 timers sejlads. Billetter kan købes på idasvenner.dk

Foto: Biografen i Stege
Mamma Mia
Af Else Iversen, Biografen i Stege
4.7.2018

Tag med til det græske øhav for en enkelt aften uden ventetid i lufthavne og irriterende motorvejskøer? Hvordan dog det?

Jo køb billet til en festlig aften i Biografen Stege lørdag den 21. juli kl. 18, hvor filmen MAMMA MIA - HERE WE GO AGAIN, er på plakaten kombineret med en lækker græsk inspireret middelhavsbuffet.

Denne Mamma Mia nr. 2 musicalfilm bygger videre på den filmhistorie, der blev skabt i 2008 om et mor/datterforhold, hvor Meryl Streep spiller en moden kvinde og mor, Donna, overfor "datteren" Sophie spillet af Amanda Seyfried. Temaet var dengang, hvem der egentlig var far til hende, da hun var undfanget i en noget udsvævende livsperiode for moderen.

Nu er vi kommet længere frem i tiden, hvor Sophie skal have barn og her forsøger at finde frem til mere klare sandheder fra fortiden, som har betydning for nutiden. Helt ærligt er der nok tale om en lidt tynd historie..

MEN også denne nr. 2 film skal mest ses som en mulighed for at genindspille udødelige ABBAhits, lave storslåede dansenumre, romantiske scener osv. så publikum kan være sikre på at få ren og skær underholdning, fuld af glæde, feriefornemmelse og musikalitet. Rollelisten er besat med en stjernerække af kendte skuespillere, der både kan synge og danse og Biografen i Stege har valgt at skabe en festlig aften, hvor vores yndlingskok Kaspar står for maden, og hvor de frivillige som sædvanlig servicerer gæsterne på bedste vis, der sælges som sædvanlig drikkevarer til rimelige priser.

Arrangementet starter kl. 18 denne LØRDAG AFTEN - og husk at købe billet senest onsdag den 18. juli kl. 19.00. biostege.dk

Husk at sidste frist for køb af billet er den 18. juli kl. 19

Fra filmen Landet af glas. Foto: Stege Bio
Fra Biografen i Stege
Ugens filmpremierer i Bio Stege
18.7.2018

Landet af glas: 19. - 20. og 22. - 29.juli kl.16:30 Den danske fantasyfilm Landet af glas handler om den unge dreng Jas, som bor alene på et nedlagt gartneri sammen med sin far, der er lastbilchauffør og ofte er væk. En dag finder Jas en pige og en gammel dame, der skjuler sig i familiens lade. De kalder sig Neia og Alva, ser underlige ud og siger, at de er en slags elvere, der ikke kan vende tilbage til deres hjem dybt inde i skoven. Sammen med sin ven Isak, beslutter Jas at hjælpe Neia og Alva, selvom det betyder modstand fra hemmelige agenter. Men snart kommer de på sporet af en sjælden og kostbar genstand, som muligvis er Elverfolkets helbredende perle... Landet af glas er skrevet og instrueret af de tidligere DR-børneværter Marie Rønn og Jeppe Vig Find. I de bærende roller ses Albert Rudbeck Lindhardt (Der kommer en dag), Arien Takiar (Iqbal-filmene) og Flora Ofelia Hofmann Lindahl (vinder af MGP 2015) i sin første filmrolle.

Mamma Mia Here We Go Again: 19. - 20. og 22.- 29.juli kl.19 I endnu højere grad end den første film blander Mamma Mia! – Here We Go Again fortid og nutid. Vi får endelig hele historien om, hvordan Donnas eventyr for mange år siden gav datteren Sophie tre fædre. Den flettes elegant sammen med historien om Sophies forsøg på at løfte arven efter sin afdøde mor og føre det lille familiehotel på den paradisiske græske ø videre til succes. Desværre trues åbningsfestlighederne af mange omstændigheder. Hendes fædre Bill og Harry er fraværende på grund af andre aftaler, hendes altid fraværende mormor gider Sophie ikke engang invitere, ”dynamoerne” Tanya og Rosie fra Donnas gamle band er triste, Sophies kæreste vælger en karriere i New York og en storm truer hele fejringen. Men når alt er sagt og gjort, så er Sophie sin mors datter.

Nej, den første ”Mamma Mia!”-musical fik ikke brugt alle ABBAs hits, så i anden omgang får vi i Ol Parkers instruktion både ”Waterloo”, ”When I kissed the Teacher”, ”Chiquitita” og mange flere sange, der vil sætte gang i nostalgien, men samtidig også sikre smil og evigt solskin over det græske øhav. Amanda Seyfried er tilbage som Sophie, Meryl Streep som Donna, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård og Colin Firth som Sophies tre fædre, Christine Baranski og Julie Walters som dynamoerne. Som den unge Donna ses Lily James. Endelig optræder selveste Cher som Sophies mormor.

Filmen bevæger sig frem og tilbage i tiden og fortæller, hvordan relationer, der blev skabt i fortiden, har indflydelse på nutiden.

Se mere her: biostege.dk

Foto: Arkiv
Film om Bogø
Af Jørgen Stæhr
3.5.2017

Vi har fået en god film om Bogø, og fået er for en gang skyld så rigtigt som det er skrevet. Alle der ser filmen konstaterer begejstret at der er tale et professionelt stykke arbejde som uden tvivl vil komme til at udgøre et førsteklasses værktøj i lokalrådets salgsbestræbelser.

Men hvad er historien bag tilblivelsen? Det begyndte med at Ulrik for cirka 4 måneder siden blev ringet op af esoft creative - et firma som oplyste at de producerer film på bestilling om allehånde emner, og fortalte at de ville tilbyde at producere en film om Bogø for at have den i deres portefølje som et eksempel på hvorledes man med deres film kan støtte et lille dynamisk samfund i dets arbejde med at få unge børnefamilier til at flytte dertil, og det hele skulle ikke koste os en øre.

Kjeld Sørensen som i mellemtiden var blevet tovholder på projektet sagde selvfølgelig ja tak, og da man kort tid efter gik i gang med opgaven fulgte han med filmholdet rundt på øen og pegede på hvor man skulle hen næste gang, og i øvrigt interviewede han dem der blev filmet.

Der blev optaget ti gange så meget materiale som det man tog med i det færdige produkt, og Lokalhistorisk Forening vil formodentlig give deres højre arm for at have en kopi af hele molevitten i deres arkiver til moro for kommende videbegærlige generationer.

Hvis man gerne vil se den nye Bogøfilm så klik her Velkommen til Bogø