Lars Seerup. Foto: Jørgen Stæhr
Fødselsdagsfesten
Af Jørgen Stæhr
29.11.2017

Bogø Lokalhistoriske Forening har rundet de ti år og afholdt i den anledning en festlighed i Sognegårdens hyggelige lokaler. Før de planlagte arrangementer løb af stablen, sprang to repræsentanter for Bogøportalen op på ”scenen” og bekendtgjorde at de i dagens anledning gerne ville donere kr. 5000.- til foreningens videre arbejde. Det var en smuk gestus, og gavebrevet udløste da også stor glæde og taknemmelighed.

Foreningens formand Lars Seerup – som holdt festtalen - huskede som var det i går, mødet i Sognegården hin dunkle aften, hvor fem mand besluttede, at det de gennem et stykke tid havde drøftet, nu skulle realiseres, og dermed stiftede Bogø Lokalhistorisk Forening.

Siden da har tyve bogøere været involveret i bestyrelsesarbejde, og foreningen er vokset til at have ca. 70 medlemmer. Nogle påstår at det ikke er særlig mange, men hvis man sammenligner med en tilsvarende forening på Christianshavn, hvor de har 1% af beboerne som medlemmer, så behøver vi ikke at skamme os over en deltagerprocent på 6 her på Bogø.

I gæstfrihedens navn var der etableret et enormt tag-selv-bord med de lækreste canapéer og kager, men der kom også rigtig mange gæster, og hen ad vejen svandt det voldsomt i de bugnende fade.

Som et af de festlige indslag, klippede Trine (menighedsrådets formand) den røde silkesnor til de store kartoner med bogøsange som Svend Aage Christensen havde fundet frem fra mange kilder og ladet trykke til en lille bog. Hver af gæsterne fik et eksemplar som gave. Allerede nu kan interesserede erhverve et eksemplar i Dagli`Brugsen for den beskedne sum af kr. 40.-. Hvis ikke man så det på tryk ville man næppe have troet, at der i tidens løb er forfattet intet mindre end 22 bogøsange, deraf tre af Holger Drachmann.

Så var det på tide til at afprøve et par sange fra bogens indhold. Brigitte Alfter, Lotte Marchsteiner og Hanne Stæhr spillede til og sang for. Nogle af sangene havde omkring 100 år på bagen, og var forbløffende festlige.

Svend Aage afslørede derefter det nye websted, Bogøs Digitale Museum. Som han selv udtrykker det, er der tale om et museumsbyggeri som kun lige er begyndt. ” Betragt siderne som et bygningsværk, der principielt aldrig bliver færdigt”.

For dem der kunne finde på at spørge om hvad webstedet kommer til at indeholde af oplysninger, så er det særdeles nemt at svare på, nemlig alt - intet mindre end alt om Bogø. Kig selv ind på bogoehistorie.dk og konstatér hvor mange emner der findes, og hvor meget materiale man allerede nu kan glæde sig over at kunne studere. Der er tale om et formidabelt værktøj omhandlende Bogø før og nu. Det vil blive en uforlignelig ambassadør for vore dejlige ø, og vi skylder Svend Aage og Brigitte Alfter megen tak for det store arbejde de har præsteret og vi må ikke glemme også at være glade for resultatet af det arbejde der er lagt for dagen i den flotte bog med Bogøsangene.








Foto: fra Jens Thøgersens arkiv
Præstefamilien 3
Af Mia Gerdrup
29.11.2017

Har i hørt noget fra dem, og hvordan det gaar nede hos Anestine, om de kan faa passet Sagerne med den Hjælp de har, ja jeg har det godt, men jeg længes alligevel efter at komme hjem, bare det snart var August.

Præstens er bange at jeg snart skal rejse fra dem, de gør alt for at jeg kan faa lært nogen at kende, de mener jeg kender mig paa en Maade er det mere morsomt at være her, for der er vist ikke saa megen Standforskel, eller det er maaske mig der er steget, fordi jeg er bleven Præstens Pige. Jeg har været i Besøg hos en af Pigerne jeg var sammen med paa Kærhave, hun er gift, de har et sted paa 4 Td Land, den anden er gift med en Styrmand fra Møn, de bor i København, jeg har ikke set noget til dem fra Sømark, de bor ogsaa noget fra Præstegården.

Søndag før Pintse var jeg nede og se Kapsejladsen, der var mange smaa Fartøjer, der for omkring ude paa vandet, og lidt ude fra Land laa en Baad hvor der stod fire Musikere og spillede, der blev sagt hjemme at det var vist ikke andet end Søulke der boede paa Bogø, men de jeg har set og kender ligner Møenboerne, dog er de finere og mere fornemme, de ligner mest Stegenserne, Ulkene maa jo være ude at sejle.

Forrige Lørdag havde Børnene fra Kommuneskolen Skovtur, de marcerede der ned, og alle dem der kunne bar et Flag, de tog sig godt ud, der var 160 Børn og over 100 Flag mest store, vores Poul gaar i skole der, Else og Anna gaar paa Realskolen, det er en stor Skole, og derforuden er der Navigationsskolen, og Badehotellet mange Villaer, der mest bebos af Kaptajner og Styrmænd, Kirken ligger tæt ved Præstegaarden, den er kun lille, men ellers ganske køn, her komme ikke saa faa i Kirke, men Præsten prædiker ogsaa godt, det er noget man kan faa Indtryk af, til daglig foretrækker jeg Fruen, hun er saa rolig han er noget opfarende, han har været gift 2 gange før, han har en datter med hver af dem, hende han har nu har han været gift med en 28 Aar og de har 6 Børn den ældste hedder Ole og bor i Amerika, den anden studere, jeg ved ikke hans navn, saa er der en datter der er gift med Kaptajn Linned, hun bor nær ved os, de har en lille Dreng paa to Aar som hedder Harald og saa er Magda Else og Poul er hjemme.

Næste Torsdag skal der være Dyrskue, har der været det hjemme og har i været med, i nær Fremtid skal vi til Pumle paa Falster, saa jeg kommer rigtig ud, og faar noget af den store Verden at se.

Ja nu kunne i vel ønske at jeg ville holde, og det vil jeg ogsaa, for ellers bliver i vel ked af at læse, jeg haaber i har det godt, i maa snart skrive til mig, jeg længes efter at høre fra jer, og hvad Spilopper Elna kan finde paa, Magda maa vel være Barnepige, ja det er ikke altid saa moro.

Kærlig Hilsen til jer fra Moster Nielsigne Vist første gang januar 2009.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Formand for Møns Handelsstandsforening Elly Nielsen og Lene Evers - dette års modtager af INI-prisen. Foto: Jørgen Stæhr
Champagne i fængselsgården
Af Jørgen Stæhr
29.11.2017

Lene Evers har sin chokoladevirksomhed i en smuk gammel bygning fra 1854 på hovedgaden i Stege. I gamle dage rummede den politistation med tilhørende celler og en fængselsgård, med mange meter høje mure som ikke indbød til flugtforsøg, hvor misdæderne kunne få en smule frisk luft. Dengang et trøsteløst sted, men i dag hvor stedets besidder Steffen Steffensen har renoveret ejendommen, og har fået pudset og malet de høje mure samt ødslet med chaussesten i de mange kvadratmeter belægning, fremtræder stedet som en lækker ramme for overrækkelsen af årets INI-pris.

Møns Handelsstandsforening havde nemlig på sin generalforsamling besluttet at Lene Evers skulle have den; og formand Elly Nielsen fremhævede blandt andet i sin tale, at det havde været en nem beslutning at vælge Lene frem de mange andre nominerede, idet chokoladeværkstedet med sit kompromisløse valg af udsøgte råvarer fremtryller gudeskønne produkter som en stor privat kundekreds forkæler sig selv med, og, ikke mindst, mange firmaer anvender som gaver til deres bedste kunder.

Lene havde aftenen inden festligheden produceret et kæmpefad med ganske særlige festchokolader som gæsterne kunne nyde til den rigt flydende champagne. Det var en vidunderlig syndig oplevelse og de tilstedeværende opgav da også enhver tanke de måtte have om askese og overgav sig totalt til nydelsen af de tilbudte himmerrigs-hapser.

Vi ønsker Lene hjerteligt tillykke med den velfortjente pris.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Katrine - her i april 2015 med projekt: C-produkter. Foto: Jørgen Stæhr
Katrine er udlært!
Af Ulrik Bonnerup
29.11.2017

Katrine er udlært den 30. november 2017.

Det vil vi gerne fejre sammen med jer. Derfor byder Dagli`Brugsen Bogø på et lille glas, hvor vi vil ønske hende tillykke.

Samtidig tager vi afsked med Katrine og ønsker hende god vind fremover

Torsdag d. 30. november 2017 fra kl. 15:00 til 17:00





Bogø Kirke. Foto: Jørgen Stæhr
1. Søndag i Advent
Af Helle Hansen
29.11.2017

Denne dag markerer starten på det nye kirkeår. I Bogø Kirke er der højmesse kl. 10:30 ved Aske Emil Olsen, og når det er vel overstået og præsten har fået sig en velfortjent frokost mødes han med Bogø´s børn og barnlige sjæle ved Bogø Mølle. Her vil børnene forsøge at finde julemanden som har overnattet i møllen efter en lang rejse fra Nordpolen.

Derefter går alle i samlet flok til Sognegården, hvor butiksbestyrelsen fra Dagli´Brugsen Bogø sørger for glögg til de voksne og varm cacao og godteposer til børnene.

På plænen foran Sognegården er der opstillet et nyt juletræ, og efter at julelysene er tændt danses der omkring juletræet og synges et par julesange. Anne (Trine) Thielemann og Helle Hansen fra menighedsrådet har lovet at synge for. Kl. 16:30 starter en kort familiegudstjeneste i kirken. Husk at have drukket jeres glögg og cacao inden I går ind i kirken.



Foto: Jesper Heien
Ny postkasse til klubberne i BIF
Af Jesper Heien
29.11.2017

Nu er der kommet en helt ny postkasse, den er sat op over ved indgangen til hallen. Det er i samarbejde med Bogø Idrætsforening og Bogø Idrætscenter og Bogø Fitness Klub.

Vi tømmer den løbende, hvis du har ris og ros eller gode ideer, så læg venligst et brev i postkassen og så vil vi sørge for, at beskederne kom til de rigtige foreninger.

Vi glæder os til at modtage en masse gode beskeder.

Rigtig god dag derude

På vegne af de 3 foreninger
Mvh Jesper Heien, Formand i BIF.

Foto: Arkiv
Julemanden er på vej!!
Af John P - Bogø Møllelaug
29.11.2017

Der er heldigvis noget der er fuldstændig ligesom det plejer - og en af de ting er julemandens ankomst til Bogø Mølle. Så på trods af at julemanden ikke har så meget sne på dørtærsklen som han plejer - så har han nu meddelt Bogø Møllelaug at han har fået skiftet til vintermeder - og lander i møllen den 1. søndag i advent kl. 15.00.

Det er også ganske som vanligt at han ankommer sent om natten og derfor tager sig en ordentlig lur fra morgenstunden - så igen må Bogø`s børn finde ham og få rusket ham vågen - men så skulle der også vanke en håndfuld godter - siges der. Nå han ellers er kommet på benene begiver store og små sig op igennem hovedgaden - og ender i Præstegården, hvor Dagli` Brugsen, menighedsrådet og andre gode folk vil sørge for et solidt glas Gløgg - en brunkage og så tændes juletræet - inden der uddeles jule-godte-poser til alle - søde - børn og afholdes julegudstjeneste i Bogø Mølle.

Vel mødt kl. 15.00 på Bogø Mølle den 3. december.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Foto: Arkiv
Pressemeddelelse fra Biografen i Stege
Giv en operabillet i (før)julegave! Eventuelt til dig selv.
22.11.2017

I de sidste par år har det Kongelige Teater tilbudt transmissioner fra både ballet-, skuespil- og operaforestillinger og Biografen i Stege har været en villig samarbejdspartner med mange glade gæster til følge. Dette tilbud findes desværre ikke mere, men i stedet er det nu muligt at sætte sig i de behagelige biografsæder og nyde transmissioner direkte fra Milano, Paris og Barcelona i denne sæson.

Den første forestilling blev vist i oktober og her i december kommer hele to forestillinger på programmet: Torsdag den 7. december kl. 18 er det den, måske knap så kendte opera i fire akter: Andrea Chenier, der transmitteres. Handlingen bygger på livsforløbet for den franske digter, af samme navn, som døde tragisk under den franske revolution. Historien (i operasprog Librettoen) er skrevet af Luigi Illica, der også står bag mere kendte operaer som La Boheme, Madame Butterfly og Tosca. Komponisten er Umberto Giordano og ved premieren på La Scala i Milano i 1896 fik operaen stor succes. Den opføres til stadighed på verdens førende scener, som den eneste af Giordanos 11 operaer. Så selvom titlen på operaen måske ikke siger gennemsnitsdanskeren så meget, er vi fra biografens side sikre på, at også denne transmission bliver en stor oplevelse.

Tirsdag den 12. december kl. 19.00 er der introduktion og kl.19.30 starter transmissionen af operaen La Boheme, denne gang fra Opera National i Paris. Der er nok større genkendelse blandt publikum overfor denne forestilling. Det er komponisten Puccini der står for- vel nok noget af det mest romantiske musik i historien - mens vi følger den dramatiske og sørgelige kærligheds historie mellem digteren Rodolfo og den skrøbelige Mimi. Vi bliver vidne til en nyopsættelse ved den tyske sceneinstruktør og dirigent Claus Guth, der indlæser handlingen i en fremtidig verden, uden håb - men med fokus på, at kunsten og kærligheden er de vigtigste ingredienser til overlevelse. Ved denne forestilling har Biografen aftale med filmhistoriker m.v. Ulrich Breuning om at lave et af sine uforlignelige oplæg som optakt til transmissionen. Han har et særdeles grundigt kendskab til lige netop denne opera, hvor han i sin private pladesamling har 74 indspilninger af La Boheme, ligesom han vil komme med sit bud på sammenhængen mellem opera og film.

Vi håber, at rigtig mange vil sætte juleforberedelserne på pause og nyde disse unikke muligheder for at komme tæt på de fineste operaopsætninger i verden. Som en lille bonusoplysning kan vi her fortælle, at danmarks tidligere operachef Kasper Holten engang har udtalt, at opera kan opfattes som fitness for følelserne. En finurlig udtalelse, som man nok kan lade sig inspirere af i disse tider, hvor vi fokuserer så meget på sundhed for kroppen - sjælen skal også have sit.

I løbet af foråret/sommeren bliver det igen muligt at få "masseret følelserne", idet der kommer operatransmissioner den 27/2, 19/4 og 7/6. Nærmere omtale følger, men snup evt. en brochure, når du alligevel er i biografen i Stege. Og husk også - www.biostege.dk Billetpriserne er til alle forestillinger 150 kr. - køb i god tid, hvis du vil være sikker.

Fra filmen Glasslottet. Foto: Arkiv
Fra Biografen i Stege
Glasslottet og Med krop og sjæl i Biografen Stege
22.11.2017

"Glasslottet" går i Biografen Stege 27., 28. 30. november, samt 1. og 2.kl.19; samt torsdag d.7.december kl.14:15. Alle familier har en historie, men ingen familiers fortælling er helt magen til den anerkendte klummeskribent Jeannette Walls’ livsberetning. Alligevel følte millioner af læsere sig ramt af hendes roste erindringsbog ’The Glass Castle’. Bogen er solgt i mere end 2,7 millioner eksemplarer i USA, hvor den udkom i 2005. Den tilbragte 7 år på den amerikanske bestseller-liste og er oversat til 22 sprog og udkom på dansk i 2011. "Glasslottet" er baseret på Jeanette Walls’ populære selvbiografi om hendes opvækst og den særlige kærlighed, loyalitet og styrke, der kendetegnede hendes familie på trods af svigt og druk. I bogen afslørede Jeannette Walls sin barndomshemmelighed som længe havde været dybt begravet. Hendes memoirer er en vild og voldsom coming-of-age-fortælling om fattigdom, ulykke, oprør og isolation fra samfundet. Til trods for alle de negative ting er det mest opsigtsvækkende ved Walls’ bog måske dens følelse af dyb kærlighed i familien. En kærlighed lige så magisk, som hendes forældre var mærkelige. Den kærlighed reddede hende, gjorde hende stærk og betød, at hun var i stand til at forandre sit liv.

Filmen begynder, da Jeanette har skabt sig et fantastisk liv som skribent i New York og egentlig har lagt sin opvækst helt bag sig. Men da hun en dag konfronteres med sin mor, vender alle minderne om barndommen tilbage. Jeanette voksede op i en nomadefamilie domineret af vilde, ukonventionelle forældre, der ikke ville følge samfundets regler og med deres passionerede, men uforsvarlige regler endte med at svigte børnene. Deres far var karismatisk og inspirerende, når han var ædru. Deres mor var kunstner og ville hellere male end tage sig af sine fire børn. På evig flugt fra gæld og FBI og på konstant jagt efter et bedre liv lærte børnene, at de altid hurtigt skulle kunne omstille sig, at de kun havde hinanden at stole på og at de sammen kunne finde styrken til tidligst muligt at flytte hjemmefra.

Instruktør og manusforfatter er Destin Daniel Cretton. Medvirkende er Brie Larson, Woody Harrelson, Naomi Watts, David, Josh Cars, Sarah Snook, Brigette Lundy-Paine

Onsdagsfilmen "Med krop og sjæl" går i Biografen Stege onsdag d.29. november kl.19 og torsdag d.30.november kl,14:15. "Med krop og sjæl" er en poetisk, eftertænksom og anderledes kærlighedshistorie, der emmer af sensibilitet og romantik på sin helt egen måde. Den fortæller universelt og rørende om to menneskers forsøg på at nærme sig hinanden og et liv udenfor ensomheden.

Endre og Mária arbejder begge på et slagtehus: Endre er økonomichef, mens Mária er den nyansatte og grundige kvalitetsinspektør med autistiske træk. Chefen på slagtehuset forholder sig mistænksomt til Mária, men Endre synes hun er køn, omend hun holder sig lidt for meget for sig selv og er meget streng, når det kommer til at leve op til regeringens standarder for kød.

Om natten drømmer Mária og Endre den samme drøm. I drømmen mødes de i skikkelse af to forelskede rådyr i skoven, og de opdager det pudsige sammenfald, da en psykolog interviewer dem i forbindelse med en undersøgelse på slagtehuset. Først bliver de to introverte rutinemennesker forlegne, men senere begynder de at sammenligne deres drømme i frokostpausen. Med tiden kan de ikke ignorere den intimitet og kærlighed, som de så nemt deler i deres fælles drømme. Men en ting er drømme; en anden er virkelighed, og det viser sig at være noget mere besværligt at genskabe intimiteten i døgnets vågne timer.

Instruktør og manuskriptforfatter er Ildikó Enyedi, hvis første film 1989-sensationen Mit 20.århundrede vandt Cannes Filmfestivallens debutantpris, og blev udvalgt til en af de tolv bedste, ungarske film overhovedet samt en af årets bedste film af New York Times. Enyedi har vundet mere end 40 internationale priser som instruktør og har ligeledes modtaget stor anerkendelse som manuskriptforfatter.Med krop og sjæl er en sælsom historie med en farveskala af lyseblå-beige-grøntonet med alt andet end tilfældige røde strejf, og cool scenografi, på trods af at filmen foregår på et industrielt slagteri. Medvirkende er Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider, Ervin Nagy, Itala Békés.

"Med krop og sjæl" vandt Guldbjørnen for Bedste Film på Berlin Film Festival i år sammen med den Økumeniske Jurys førstepris, FIPRESCI-prisen, samt hovedprisen som Bedste Film ved Sydney Film Festival. "Med krop og sjæl" fik 5 hjerter i Politiken:"Smukt, filmlyrisk modstykke til tidens kynisme." Og 4 stjerner i Filmmagasinet EKKO:"En særling, man gerne vil forstå og elske."

Se mere her: biostege.dk

Foto: Arkiv
Film om Bogø
Af Jørgen Stæhr
3.5.2017

Vi har fået en god film om Bogø, og fået er for en gang skyld så rigtigt som det er skrevet. Alle der ser filmen konstaterer begejstret at der er tale et professionelt stykke arbejde som uden tvivl vil komme til at udgøre et førsteklasses værktøj i lokalrådets salgsbestræbelser.

Men hvad er historien bag tilblivelsen? Det begyndte med at Ulrik for cirka 4 måneder siden blev ringet op af esoft creative - et firma som oplyste at de producerer film på bestilling om allehånde emner, og fortalte at de ville tilbyde at producere en film om Bogø for at have den i deres portefølje som et eksempel på hvorledes man med deres film kan støtte et lille dynamisk samfund i dets arbejde med at få unge børnefamilier til at flytte dertil, og det hele skulle ikke koste os en øre.

Kjeld Sørensen som i mellemtiden var blevet tovholder på projektet sagde selvfølgelig ja tak, og da man kort tid efter gik i gang med opgaven fulgte han med filmholdet rundt på øen og pegede på hvor man skulle hen næste gang, og i øvrigt interviewede han dem der blev filmet.

Der blev optaget ti gange så meget materiale som det man tog med i det færdige produkt, og Lokalhistorisk Forening vil formodentlig give deres højre arm for at have en kopi af hele molevitten i deres arkiver til moro for kommende videbegærlige generationer.

Hvis man gerne vil se den nye Bogøfilm så klik her Velkommen til Bogø