Senest opdateret 5.8.2009
  FORSIDE | ANNONCE-PRISER | LOPPEMARKED | KONTAKT | OM BOGØ TIDENDE | FORENINGER | OM BOGØ







  Bogø Kirke

Søndag den 9. august kl. 10.30 Højmesse 9. søndag efter trinitatis
Hjemmeside








Nye vinduer?

Vi giver 10% på:



TFJ BYG - Bogø
Tlf. 55 81 63 32
mobil 50 92 18 40
















Børnepasning tilbydes

Ring til Olivia Stæhr, 17 år
Servering / afrydning / opvask
har ligeledes interesse

30 26 55 89 / 55 89 33 90


Mel.: Menuetten fra Elverhøj

Til barnedåb og fødselsdag
til brud og konfirmander
en sang det skal de alle ha’
fra mor og far og tanter
men synes du den er lidt svær
og fantasien svigter
så ringer du til Hanne Stæhr
for hun er den der digter

55 89 33 90
hannebstaehr@hotmail.com







Bogø Lokalråds arbejdsgruppe 2007-2009

Hans Erik Albrekt
Ålborgvej 4,
4793 Bogø By
Tlf. 54444166  arbejdsmobil 29203150
h.e.albrekt@mail.dk

Hertha Damkjær
Østerskovvej 15
4793 Bogø By
Tlf- 55894153   mobil 51741675

John Konggaard Hansen (kontaktperson)
Højdedraget 50
4793 Bogø By
Tlf. 32520665  mobil 25780665 
j.h.vinnyder@gmail.com

Mai-Brit Klog
Stenkildevej 1
4793 Bogø By
Tlf. 55894402   mobil 61684402
mklog@forum.dk







Foto: Jørgen Stæhr
Skov-Hullæbe
Af Jørgen Stæhr
Mange mennesker betragter orkideer som værende store farvestrålende, fornemme og fremmedartede planter, og det er rigtigt langt hen ad vejen; men orkideer kan også være beskedne, både hvad angår farver og størrelse. Med mere end 20.000 arter spredt over næsten alle kontinenter er orkidefamilien en af de største i planteriget.

I Danmark findes der kun 35 arter fordelt på 17 slægter; og de kan være alt fra uhyre sjældne til ganske ofte forekommende. Skov-Hullæbe, Epipactis helleborine, hører til den sidstnævnte kategori, og er vel den eneste danske orkidé som kan betegnes som almindelig. Ofte, men langtfra altid en skovplante. Den er kalk-yndende, men mindre krævende og kræsen end de fleste andre orkideer. Den findes i store dele af Danmark - i hvert fald Østdanmark, hvor man ikke skal lede længe efter den i læplantninger, støjvoldsbeplantninger m.v.  Den er sågar set på parkeringspladser– og er ikke overraskende også observeret på Bogø.

Blomsterne hos Skov-Hullæbe har en speciel nektar, som indeholder alkohol. Når gedehamsene maser sig ind til den hule læbe med det søde, får de klæbet støvkøller på sig, som de normalt let kunne fjerne, men fordi de bliver lidt småberusede finder de sig i det og lader dem sidde, hvorved de kan afsætte pollen på de næste blomsters støvfang og dermed bestøve dem.

Alle danske orkideer er fredede. Det betyder at de ikke – heller ikke Skov-Hullæbe  – må plukkes, graves op, samles ind eller ødelægges. Denne bestemmelse havde nær gjort mig til lovbryder, og at jeg ikke uforsætligt blev det, skyldes et af skæbnens mærkværdige luner.

Jeg havde besluttet mig for at slå rabattens græs, men var blevet opholdt et kvarters tid idet slåmaskinen gjorde knuder. I mellemtiden var en af mine vidunderligt nørdede venner ankommet, og efter at have ladet blikket glide hen over det grønne i grøftekanten, bekendtgjorde han med klar røst, at han havde set en orkidé. Sekunder efter sagde hans ikke mindre  (beundringsværdigt) nørdede kone -  efter at have skævet i samme retning - at hun havde set yderligere et eksemplar.

Det går over min forstand, at nogen mennesker har så skarpe øjne og ditto viden, at de med et enkelt blik kan spotte to ret uanseelige orkideer blandt hundredvis af øvrige grøftekantplanter. Ekspertviden og gode øjne er udmærket, men uden den rette timing kan det ofte være lige meget. Havde min græsslåmaskine ikke skabt sig, eller var eksperterne  kommet en halv time senere, havde rabatten været  smukt slået, og ingen havde anet et suk om Skov-Hullæbes eksistens på Vesterskovvej.














Fra Mias gemmer.

Mias gemmer
Mod selveje

Af Mia Gerdrup
I år  - til september – vil det være 240 år siden at Bogø overgik til selveje.
I den anledning bringer Mia’s Gemmer nu og i de kommende uger klip fra en længere artikelserie, som blev bragt i Lolland-Falster Folketidende 1. september 1919:

I det fra gammel Tid befærdede og overordentlig skønne Farvand mellem Sjælland og Falster danner Øen Bogø det smukke høje Midtpunkt. Øer er 3 Fjerdingvej lang fra Øst til Vest og halv saa bred og stiger bakket og frugtbart op mod Øens Midtpunkt med Gammelby, Kirken og Skolen. Men hele Vejen Syd paa til Lindebroen, Overfartsstedet til Stubbekøbing, er næsten helt bebygget, Nyby kaldes bebyggelsen her, hvor Bogøs anseelige Realskolebygning dominerer med sine Borgtaarne.

Set fra Sundet frembyder den smukke Ø med de mange nette teglhængte Huse det livligste Skue og et festligt Syn bliver det, naar nu Øens hundrede Flag gaar til Vejrs den 19. September for at fejre 150-Aarsdagen for Øens Overgang fra Fæstegods til Selveje.

I den Anledning er, vi i det følgende vil fremdrag nogle Træk af Øens Historie gennem Tiderne. 

ØENS NAVN
stammer rimeligvis fra Ordet ”Bøg” dermed stemmer ogsaa det gamle Sagn, der fortæller om Oprindelsen til Navnet: et Stykke fra Stranden midt paa den nordre Kyst findes en Bakke, kaldet Hovgaarden. Mellem denne og Stranden skal have staaet et Slot: for et hundrede Aars siden fandtes her røde Murstensbrokker og et dybt Hul, som havde Udseende af at have været en Kælder. Sagnet fortæller nu, at her har boet en Næssekonge, som blev bekriget og dræbt af Kong Hans på Walsnæs (Vaalse) på Falster. Den Dræbtes Gemalinde bad om Stilstand, indtil hendes Herre kunde blive begravet, hvilket Sejrherren bevilgede. Den Snilde Dronning bad da fremdeles om Fred indtil den Sæd, hun agtede at saa, blev fuldmoden. Ogsaa denne Begæring blev hende tilstaaet; men nu saaede hun Bog og Agern, og skal ved den List have faaet Fred bestandig. Denne Begivenhed skal Øen skylde saavel sit Navn som sin Skov.
MANGE OLDTIDSFUND er gjort paa Bogø, som i det hele paa Kysterne heromkring. Alt tyder paa en tidlig Bebyggelse af disse Egne, hvor Arkæologerne har haft en rig Mark for deres Undersøgelser og Studier. Bopladser og Stendysser er her paavist adskillige af paa Bogø, et Par Jættestuer fortæller om de gamle hedenfarne Slægter, og af Jorden er hentet en Mængde Oldtidssager frem, som giver den kyndigste Forsker adskillig Viden om Livet i Oldtiden ogsaa paa denne Ø. Mest kendt er den anseelige Jættestue ved Festpladsen i Østerskov, hvor der senest sidste Sommer blev foretaget Udgravninger, der bragte Ravperler og Potteskaar med Tegninger fra den yngre Broncealder fra Dagens Lys.

SKAANINGEBRO
På Nordsiden af Øen ligger det lille Udskibningssted, som fra gammel Tid bærer Navnet Skaaningebro. I Waldemarstiden, da de Danske med Kraft havde taget Kampen op med Venderne, som saa længe især i disse sydlige Farvande havde spillet Herrer, blev Grønsund, Syd for Bogø, en Tid lang den livligste Fart af Skibe. Grønsund var Udfaldsporten for den danske Flaade, der skule til Venden. Men efter Waldemarstiden taber Grønsund sin Betydning, meden Farvandet Nord for Bogø kommer til at spille den største Rolle som Gennemfart for de Tusinder af Fartøjer, der hvert Aar gennem Smaalandsfarvandene søgte til Nordens største Sildefiskeri og Handelsmarked i Falsterbo, som jo den Gang var en Del af Danmark. Der kan næppe være tvivl om, at den nordlige Udskibningsbro paa Bogø, bærer sit Navn, Skaaningebro, fra denne Tid, og at den da har spillet en langt betydeligere Rolle for Øen end nu, hvor Bogøernes Forbindelse med den øvrige Verden væsentlig gaar over den sydlige Lindebro.

SVENSKERNE PÅ BOGØ
Da Karl Gustav i 1658 paa sit Sejrstog over de danske Øer og tilfrosne Bælter og Sunde var naaet Lolland-Falster, var kun Overgangen til Sjælland tilbage. Det antages som det rimeligste, at en betydelig Del af hans Hær er gaaet fra Stubbekøbing over Bogø til Sjælland. Den Myrden, Plyndring og Brænden, der fandt Sted alle Vegne, vor Svenskehærens Krigsknægte for frem, har da ogsaa ramt de Bogø Bønder, og først da Svenskerne efter den første Fredsslutning atter drog bort, har man kunnet aande lettere igen. Da kom Rygtet til Øen, nu er Svenskekongen paany i Danmark, landet i Korsør, og nu staar han for København, det er ude med Danmark. Efter at Stormen på København var mislykkedes, oversvømmede Karl Gustavs Krigere alle de sydlige Øer, kun Nakskov og Møen forsvarede sig længe heltemodigt og med Held. Tilsidst besluttede Karl Gustav af slaa et alvorligt Slag mod Møen, der kunde blive ham et udmærket Tilflugtssted, hvis han maatte trække sig tilbage fra Sjælland.

Det første Forsøg paa en Landgang fra Falster ved Grønsund Færgested blev heldigt afslaaet af en Befæstning i Skansen ved Kysten, bistaaet af Fanefjords Bønder. Men saa gik Fjenden uden Modstand i Land på Bogøs Sydside. Og nu fortælles det, Bogøerne for at redde sig selv fra Fjendens Brandskatning og Plyndring lovede at skaffe dem Møen i hænde. Om de selv har opfundet dette Nødværge eller en af Ulfeldts Hjælpere har været paa Spil er ikke afgjort., det sidste synes rimeligt. Thi samtidig med, at Svenskerne holdt sig afventende paa Bogø, blev alle arbejdsføre Mandfolk fra Fanefjord og Damsholte tilsagt til Hovtjeneste på Ulfeldts Gaard i Elmelunde for at bjerge Hø. Aldrig saa snart var de draget bort før Svenskerne lod sig se i 2 Partier, der begge marcherede fra Østerskov. Den ene Flok gik med nogle Bogøbønder som Vejvisere vadende over Letten ad Grønsunds Færgegaard til, mendens den anden Afdeling gik i Land ved Lilledame Mader, hvor de nok blev varmt modtaget af en Del af Møns Befæstning, der dog uden Hjælp af Landets egne Folk, der altså var blevet lokket bort denne skæbnesvangre Dag, intet kunde udrette over for Overmagten. Snart var hele Møen i Fjendens Magt – og en forfærdelig Plyndring var Svenskernes Hævn over det tapre Forsvar. I Fanefjord Sogn alene blev 42 Gaarde brændt og ødelagt paa Gennemmarschen fra Bogø. Det siges, at det efter Svenskerkrigen gik Bogøboerne som det gik efter Vendertiden med Falstringerne. Da mente Sjællænderne at Falstringerne af frygt for Venderne forraadte de Danskes Planer til disse og ligefrem agerede Spioner for dem. Enhver kongetro Sjællænder tørstede derfor efter at slaa en Falstring eller Lollik ihjæl. Fra Svenskekrigens Tid indtil vore Dage, skriver Sognepræst Paludan i Fanefjord 1822, har Møens Bønder, især dem af Fanefjord Sogn, haft en paafaldende modbydelighed for Bogøerne. I ældre Tider har de aldrig kunnet taale af se nogen af dem på deres Grænser og uagtet de bor kun kvart Mil fra hinanden, kom de sjældent eller aldrig sammen. Dog, tilføjer han, taber sig nu dette taabelige Fjendskab mere og mere.

I vore Dage er Forholdet det, at Møenboer og Bogøboer er knyttet sammen paa mange Maader ogsaa med Slægtskabs Baand. Og Forbindelsen bliver jo nu saa meget inderligere og naturligere, naar Inddæmningen af det lavvandede Letten bliver virkeliggjort i en ikke altfor fjerne Fremtid og dermed gør Bogø landfast med Møen.




Foto: Alis Graversen
Sejlersøndag for hele familien
Af Alis Graversen
Søndag den 9. august afholder Bogø Sejlklub sejlersøndag på Bogø Havn – en dag fuld af aktiviteter til vands for både børn og voksne.

Sejlersøndag er et arrangement for alle, der drømmer om at komme ud og sejle eller bare har lyst til at have en sjov og aktiv dag. Der vil være mulighed for at afprøve mange forskellige slags aktiviteter på vandet. Man kan komme på tursejllads, sejle optimistjoller og andre jolletyper, ro i kajak, vindsurfe og meget andet. Man behøver hverken at være garvet søulk eller mangemillionær for at nyde livet til søs denne dag.

Det er gratis at deltage i alle aktiviteterne og det er ikke nødvendigt at medbringe udstyr, hverken i form af sikkerhedsudstyr eller sejludstyr. Sammen med Bogø Kajakklub, Idrætsefterskolen Grønsund og Dansk sejlunion stiller Bogø sejlklub udstyr til rådighed, så alle interesserede kan få lov at prøve de sjove og spændende vandaktiviteter.

For de mere erfarne og konkurrenceorienterede deltagere, vil der være mulighed for at deltage i matchrace i 405’ere. Der vil desuden være en underholdende overraskelse for familiens yngste.

Dagen starter klokken 11.00 og slutter kl. 16.00. Man er velkommen til at medbringe en madkurv, men det er også muligt at købe mad og drikke på havnen.










Klik på annoncerne for at besøge firmaernes hjemmesider



Bogø netop nu
Klik på billederne for at se dem større

Bogø netop nu
Nogle gange hjælper vinden – andre gange driller den – foto Jørgen Stæhr
Bogø netop nu
Skov-Hullæbe Epipactis helleborine – er en af vores almindeligste orkideer – foto Hanne Stæhr
Bogø netop nu
Flittige Mariehøner – foto Elo Dahl Mortensen
Bogø netop nu
Guldbryllup hos Karin og Hans Mølgård – foto Jørgen Stæhr
  Bogø netop nu
Storstrømmens Husflidsforeninger holder Træf på Bogø – foto Jørgen Stæhr
Bogø netop nu
Storstrømmens Husflid kan være trættende når man er 0 år – foto Jørgen Stæhr
Bogø netop nu
Søndagseftermiddags lammeskyer over Vesterskov – foto Jørgen Stæhr
Bogø netop nu
Stor kålsommerfugl Pieris brassicae (tv), øverst tidselfugl Cynthia cardui, nederst kejserkåbe Argynnis paphia – foto Elo Dahl Mortensen





Jørn Søllingvraa

har 25 års jubilæum på Bogø Kostskole


Den 1. august 2009 har forstander Jørn Søllingvraa været ansat på Bogø Kostskole i 25 år.
I den anledning vil vi gerne invitere til reception fredag den 14. august
kl. 17,00 - ?
i Leonardo på Bogø Kostskole.

Bestyrelsen








Vores kære mor, svigermor, mormor, farmor og oldemor
Selma Stub
*15.august 1916
er stille sovet ind den 31. juli 2009.
Familien

Begravelsen finder sted fra Bogø Kirke torsdag d. 6.august kl. 13.00.

En varm tak for god og kærlig pleje til personalet på Solstuen, Fanefjordscentret.






Aftensang ved Fanefjord Kirke

Den 5. august kl. 19.30 inviteres der til sangaften i det fri, med udsigt over den smukke Fanefjord.
Vi synger sange fra højskolesangbogen.
Tag et tæppe eller en stol med, og – hvis man har lyst – en kop kaffe.

Velkommen



Loppemarked


Østerskovvej 21
Søndag den 9 august kl. 10-14
Tøj str. 38-42 nyt og noget brugt. Puder, kludetæpper, bamser, stof, nips, stole og andre ting der kommer frem i løbet af ugen.







Privat loppemarked

Søndag den 9. august
fra kl. 09.00 til kl. 14.00
på Vestergade 2,
(ved siden af brødvognen).
Kom og se mange sjove og spændende effekter.



Rævejagt

Lindebroens Jollelaug og Skaaningebro Bådlaug arrangerer rævejagt
lørdag den 8. august

Kl. 08.30 Morgenkaffe i klubhuset på Lindebroen
Kl. 10.00 Bådene sejler fælles fra Lindebroen til Skaaningebro
Kl. 12.00 – 13.00 Rævejagt i Skaaningebugten
Kl. 13.15 Præmieoverrækkelse
Kl. 13.30 Spisning

Arrangementet koster kr. 100 pr person. (dækker morgenmad, spisning og præmier)
Tilmelding og indskrivning ved morgenkaffen.

Vel mødt
Lindebroens Jollelaug Foreningen hvor alle er velkomne og alle kan deltage





Cafè og Restaurant Stalden
Bed & Breakfast
V/Kirsten Wilkki


Hougårdsbanke 5, 4793 Bogø
Tlf. 55 89 47 05
E-mail:wilkki@mail.dk
www.staldenscafe.dk



Vil du deles om en landmåler?


Vi er 2 parceller, som have opmålt 2 mindre jordstykker på Bogø.
Er der andre som vil være interesseret i at få foretaget opmåling, og derved deles om udgiften til en landmåler (som normalt koster omkring 15.000,- for en enkelt opmåling).

For mere info - ring til Michael Ravn på telefon 4082 0675









Onsdagssejladser

med IDA – læs mere her











Bogø Grundlovsfest

www.bogoegrundlovsfest.dk






Tinas Binderi

Østerskovvej 21, Bogø
Tlf. 40 55 52 99

www.tinas-binderi.dk













Med tilladelse fra Storm P Museet




Nyhedsbrev
Hvis du gerne vil modtage vores ugentlige nyhedsbrev, så skriv din E-mail-adresse i feltet nedenfor og klik på "tilmeld".