Skøn, ny badetrappe og Vibeke Hallgren. Foto: Jørgen Stæhr
Vinterbadere med fut i
Af Jørgen Stæhr
23.6.2021

En mening om det meste her i tilværelsen har jeg, men stemmer den overens med virkeligheden? Ja indimellem, men færre gange end jeg bryder mig om at tænke på, og med hensyn til vinterbaderne på Bogø anno 2021, ved jeg nu at min viden var totalt i skoven. Hvis jeg i sidste uge var blevet passet op og spurgt ville jeg uden tøven have svaret at vinterbaderne består af en lille håndfuld ældre damer som mødes tidligt hver morgen på Skåningebro hvorfra de bevæger sig ned i vandet, også selv om der om vinteren er tykt med is på, mens et par ældre herrer året rundt ligger på lur i krattet, hvor de med næsten ubevægelige læber opsender brændende bønner om at de i det mindste må blive forundt et glimt af en snehvid dameballe. At disse billeder på mine indre nethinder er 100% korrekte har (grundet manglende selvsyn) overværelsen af mange års revyforestillinger bekræftet for mig.

Et møde i går med vinterbadernes formand Vibeke Hallgren, som havde spurgt om jeg ville forevige foreningens nyeste badetrappe, var en rystende begivenhed (på den gode måde) som fik mig til at overveje om jeg skulle revidere mit liv eller i hvert fald få foretaget et fakta-tjek på indholdet af min videnbank.

Et par vinterbadere har der ”altid” været på Bogø, og da Vibeke kom hertil i 2003 foregik det hele ret primitivt. Omklædning foregik i fri luft i ly af en åben bildør, som også skulle klare de eventuelle profane blikke, og det var et stort fremskridt da Jesper Heien sammen med Kjeld Sørensen byggede en gammel udestue om til et lille hus. Taknemmeligheden var stor selv om det var bøvlet at huset skulle rives ned og bygges op igen hvert år, og at bølger over en vis størrelse uvægerligt slog ind på gulvet.

I 2018 blev der indstiftet en rigtig forening, Vinterbaderne, med det cvr nr. som skulle til for at kunne søge fondsmidler til hus, sauna og trapper. 7. januar 2019 fik de huset, og da trappen som var for enden af broen var for dårlig fik man samlet de nødvenlige kr. 30.000 til en ny.

De gode faciliteter og de ordnede forhold gjorde deres til at nye medlemmer strømmede til, og det i et omfang som allerede i år nødvenliggjorde indkøbet af en stor dobbelttrappe. Pris kr. 62.000. Bogø Vareudlevering, Fanefjordfonden og Kultur og Fritid i Vordingborg gav hver deres bidrag.

Ups, jeg var lige ved at glemme det som fik mig til at tabe både næse og mund. Medlemsskaren er i dag helt oppe på 140 og det er så mange at der er lukket for tilgang - OG inden for de sidste 12 måneder har de sat ikke færre end 7142 krydser på listen, ét for hver gang faciliteterne er blevet benyttet.

Imponerende!


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE




Frihedsstøtten på Vesterbrogade.
Stavnsbaandsfest
Af Mia Gerdrup
23.6.2021

Stubbekøbing Avis bringer den 23.6.1888 en længere artikel, hvor man fortæller om Stavnsbåndsfesten på Bogø. Artiklen gengives her:

Stubbekjøbing, den 22 Juni 1888

Stavnsbaandsfesten paa Bogø

Ca. 40 Vogne med gjennemsnitlig 6 Personer paa hver Vogn mødte Kl. ca. 1½ ved Skolen, hvorfra Toget præcis Kl. 2 gik ad den nordre Vej til ”Vesterskov”, hvor der gjordes Holdt og indtoges en Forfriskning, medens Stubbekjøbing Hornmusik spillede. Herfra kjørtes ad søndre Vej atter til Byen, derfra øster ud og gjennem søndre Skovled ind i Skoven til Festpladsen, hvortil der allerede var ankommen godt og vel 100 Mennesker. Forsamlingen ansloges til godt og vel 350.

Kl. 4 bød Gaardejer H.C.Thomsen på komiteens Vegne Forsamlingen Velkommen. Efter Sangen ”Helt tungt han efter sig Foden drog” holdt Lærer Larsen et Foredrag om Bondestandens Frigørelse og endte med et Leve for Mindet om Kronpris Frederik og de Mænd, som med ham fuldførte Frigjørelsesværket. (her undskylder avisen for at denne tale ikke er refereret).

Efter Sangen ”Høje Nord, Friheds Hjem” talte Skolebestyrer Cand.theol og mag. Wad for Friheden. Vi maa skjelne mellen den ydre Frihed og den indre personlige Frihed. Den første er som Udenværkerne, man maa vogte, da den sidstes Bevarelse vanskeliggjøres i høj Grad, naar de ere tagne. Den sande Frihed findes ikke ved at undertrykke andre. Herren er ufri saa godt som den Slave, han undertrykker, ti han anerkjender da ikke Menneskets medfødte Ret til at leve et sandt og frit Menneskeliv, en Ret, som han selv umulig kan eje frem for andre. I Slavelænker findes tidt fribaaren Aand. Min Frihed ender, hvor min Næstes Ret begynder, derfor staar Frihed og Tøjlesløshed hinanden modsat, og Ret og Orden ere sand Friheds uadskillelige Ledsager. Meget varsler om en Sværdtid; gid Frihedens Ide maa trænge ind i vore Hjærter og vi stedse dybere og inderligere erkjende dens Værd og derved øge vor Kraft til dens bevarelse, hvor go hvordan Kampen saa staar. Tal. oplæste derpaa det for i Bladet optagne Digt af Fru Wad og sluttede med et Leve for hver dansk Mand og hver dansk Kvinder, der er, som Indskriften paa Frihedsstøtten siger: kjæk og oplyst, flittig og god, hæderlig Borger, lykkelig. (Taleren leve!) Efter Sangen ”Danmark vor Moder” talte Pastor Biering for Land og Folk. Vort Land er kun et lille Land, og der er andre Lande med en langt mere særskilt eller pragtfuldere Natur: men vort Land er dog et skjønt Land. Hver Aarstid har sine Skønheder og ikke blot de smilenden Øer med de blaanende Vande, men selv ogsaa den brune Hede har sin Skjønhed, som taler til Hjærtet. Og vor Land er et godt Land. Vel er der andre Lande, frugtbarere end vort, men dog kunne vi med Taknemmelighed sige, at det føder sine Børn og føder dem godt. Jorden giver os sin Afgrøde, Fiskestimerne staa ved vore Kyster, og paa Havet fare vore Skibe til fremmede Lande og bære Rigdom hjem. Vi elske vort Land idet vi priser det, som er skjønt og godt: men vi vilde elske det, om vi end maatte beregne det som fattigt og ringe. Vi elske det med Barnets Kjærlighed til Moderen; det er jo vort Fødeland, der har vore Folk sin Rod. Vort Folk er kun et lille Folk, men det er i al sin Lidenhed et selvstændigt Folk, med sin ejendommelige Natur, med eget Sprog, sine egne tusendaarige Minder og sin egen Villie, som indtil denne Dag har været rettet paa at vedblive at være frit og selvstændigt i eget Land. Vi ville og kunne ikke heller udelukke os fra al god Paavirkning andet Steds fra. Det ene Folk skal og maa paavirke det andet. Men vi ville, idet vi værne om det for os ejendommelige, at det som gjør os til et Folk, ikke blive trætte af at opmuntre hverandre til at holde fast den alvorlige Villie til, hvad Fremtiden end maatte bære i sit Skjød, al tid at ville vedblive at været et frit og selvstændigt Folk, al Tid at være rede til at sætte al vor Kraft ind paa at dette maa ske. Et Leve for Land og Folk! (Taleren leve!)

Med Sangen ”Der er et yndigt Land” sluttede man af ved talerstolen, hvorefter Madkurvene kom frem. Efter Spisningen afsang en Sangforening (blandet Kor) under Skolebestyrer,

cand.mag. Svendsens Ledelse fra Kømpehøjen flere Sange, der i Forening med det smukke Vejr særlig bidrog til at forherlige Feststemningen. Af den Mængde Lejlighedstaler, som her holdtes, bør særlig fremhæves: Pastor Biering for de tilstedeværende fremmede, Provst Koch Horbeløv, for Bogø og senere særdeles smukt for Sønerjyderne, Baadfører Hans J Hansen for Sangerne og ”Sangerinderne” og Dirigenten samt senere for Provst Koch og for at de udtalte Ønsker for Sønderjyderne snart maatte opfyldes, endelig Gaardejer C. Olsen, Tjørnedal, for Folketingsmand Berg og for Retten. Derefter tog Dansen sin Begyndelse og afsluttedes Kl. 2.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Den 10. store cykeldag
Af Anne-Mette Breiting Lysgaard
28.4.2021

3. juli inviterer IDAs Venner til Store Cykeldag på M/F IDA. Gratis sejlads hele dagen over Grønsund. Fra første færge klokken 9 til den sidste fra Bogø klokken 18.15.

Det er 10-års jubilæum vi kan fejre, men faktisk er det 11. gang vi lægger op til denne festdag. Men sidste sommer blev cykeldagen i maj aflyst på grund af Corona. I år har vi så valgt at flytte cykeldagen til juli i håb om, at den så kan og må gennemføres.

Vejret spiller en stor rolle den dag; cyklister vil jo gerne både have sol og medvind.

Det beder vi om 3. juli. Her vil vi også gentage ”Klip i kortet giver en is”, som er blevet vældig populær. Rundt i Stubbekøbing og på Bogø efter poster, og præmien er en is.

Antallet af cyklister har svinget gennem årene. Fra cirka 400 til den bedste med 800.

Ud over Store Cykeldag er IDAs Venner også tilbage med et solidt sæsonprogram, som netop er blevet offentliggjort på www.bogoe-stubbekoebing.dk/book.


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Fra filmen United States vs.Billie Holliday. Foto: Stege Bio
Fra Biografen i Stege
Viggo Mortensens instruktørdebut og historien om United States vs.Billie Holiday i Bio Møn
16.6.2021

Falling: torsdag d.17. juni kl. 19 og 18.-20. juni kl. 17:
Den dansk-amerikanske Oscarvinder Viggo Mortensen har bragt os mange roller fra Aragorn i Ringenes Herre-trilogien til William S.Burroughs i On The Road. I sin instruktørdebut, Falling, undersøger han de brud og kontraster som præger en moderne familie. Fallinger et intimt drama om en mands forhold til sin aldrende far. John Peterson bor med sin partner Eric og deres adoptivdatter Monica i det sydlige Californien. Hans far, Willis er landmand, og hans holdninger og opførsel kommer af en langt mere traditionel tid og familiemodel. Da Willis rejser til Los Angeles for at besøge Johns familie og lede efter et sted at gå på pension, kolliderer deres to verdener. Willis' opførsel kan både være bidende og sjov – med udbrud, der chokerer hans liberale familie. Det gør ham elskelig for barnebarnet Monica, men det bliver næsten for meget for John, da der rippes op i gamle sår og nye skabes undervejs. Willis' hukommelse forsvinder hastigt, og hans tanker ledes tilbage til hans første kone, Gwen: en kærlighed der stadig har et solidt tag i ham en hel menneskealder senere. Imens far og søn konfronterer de omstændigheder, som har skabt splittelse mellem dem, ser vi op- og nedturene i deres forhold gennem 40 år, og deres forskellige erindringer om Johns mor, Gwen: fra mørke til lyse tider, fra vrede og jalousi over accept, latter, og den hårdt tilkæmpede gunst.

Medvirkende er bl.a. Viggo Mortensen, Lance Henriksen, Sverrir Gudnason, Laura Linney, Hannah Gross, Terry Chen, David Cronenberg, Bracken Burns, Etienne Kellici, Carina Battrick, William Healy, Ella Jonas Farlinger, Taylor Belle Puterman

United States vs.Billie Holliday: 18.-20. juni kl. 19:30 samt 21. og 22. juni kl. 19:
Billie Holiday skaber sensation, da hun optræder med sangen Strange Fruit, som handler om lynchning i sydstaterne i USA. Billie Holidays unikke sangstemme, ekstravagante tøjstil og stærke personlighed har tryllebundet millioner af fans. Koncertsalene er udsolgte, og publikum opfordrer hende til at synge tidens mest kontroversielle sang. Derfor er Billie Holiday et voksende politisk problem i USA, og man ønsker handling fra højeste sted. I FBI ved man, at Billie er stofmisbruger, og netop det kan bruges til at få hende dømt og fjernet fra scenen. Agent Jimmy Fletcher far til opgave at overvåge hende, og involverer sig mere og mere i den karismatiske kunstner.

Da hun døde som 44-årig i 1959, mente mange, at det var på grund af hendes egen selvdestruktivitet i form af stoffer, alkohol og giftige mænd. Hun var en tragedie. Ordene heltinde eller borgerrettighedsforkæmper var der ingen, der brugte om hende. Men Billie Holiday var lige netop de ord og meget mere. Hun trodsede det føderale forbud mod at synge Strange Fruit, en sang, der protesterede mod lynchningen af afroamerikanere. Maske havde det pres en stor betydning for hendes tidlige død. Det er historien om en trodsig Holiday, som ikke ville bøje sig for det hvide

Golden Globe-vinder, Andra Day, synger selv flere af filmens sange og er nomineret til en Oscar for sin enestående præstation som jazzlegenden. Fletcher spilles af Trevante Rhodes fra Moonlight og filmen er instrueret af Lee Daniels, som stod bag de prisvindende dramaer Precious og The Butler. United States vs.Billie Holliday er baseret pa kapitlet Black Hand i Johann Haris bestseller Chasing The Scream: The First and Last Days of the War on Drugs fra 2015.

Se mere her: biomon.dk


KLIK PÅ ANNONCEN FOR AT SE DEN STØRRE

Bogø-kortet
Af Flemming Nielsen
16.6.2021

Dette dejlige Bogø-kort har været afbildet i Tidende for en del år siden. Billedet er i sig selv et lille kunstværk, eller efter postkortbegreber stort, idet det måler 20 x 28 cm. Lidt historie knytter sig til kortet, det har jeg prøvet at stykke sammen med hjælp af tidligere lærer Ove Paarup.

Tegneren Ib Withens (1916-1979) streg synes mig bekendt, og vore lidt ældre læsere kan næppe have undgået at have set tegninger og vignetter fra hans hånd. Det vender jeg tilbage til.

Det er Præstø Amt og rederiet bag Bogø-Stubbekøbing overfarten der har fået fremstillet postkortet som turistreklame. Ove Paarup gætter på at man bl.a. har afsat kortet til de mange lejrskolebørn – der var plads til at skrive en lang historie hjem.

Postkortet er tegnet inden 1979, det finurlige er at der på bagsiden af mit kort er trykt: ”Overskud ved salget af Bogø-kortet går til restaurering af Bogø Mølle”. Dette arbejde påbegyndtes først i 1985 da Bogø Møllelaug, med Ove Paarup som formand, overtog møllen.

Kortet har nok været gået i glemmebogen nogle år, men Ove fik ideen til at man måske kunne tjene lidt penge til byggematerialer og det endte med at trykkeriet i Stubbekøbing overlod ham et større restoplag ganske gratis, mon ikke man på dette tidspunkt har påtrykt oplysningen om indsamlingen?

Kortet kunne købes i Brugsen og hos Sparkøbmand Knud Rasmussen, især sidstnævnte solgte rigtig mange. Prisen husker Ove ikke.

Nu tilbage til Ib Withen. Selvom Hvem Hvad Hvor så dagens lys i 1933, var det først i 1946 Politikens Forlag blev en realitet (Nu JP/Politikens Forlag). I 1948 blev Ib Withen tilknyttet forlaget, og i Hvem Hvad Hvor ses hans tegninger. I 1952 fik forlaget ideen til en kassesucces af dimensioner, nemlig de små rejsehåndbøger ”Turen går til”, og den første tur gik til Østrig med Withen som tegner. Han nåede at tegne til 46 af de meget populære rejsehåndbøger.

Et nærstudie af kortet viser at færgen Gudrun sejler sammen med Ida, Gudrun blev taget ud af drift i 1979. I Stubbekøbing er der aftegnet en bid jernbanespor, her blev jernbanen nedlagt midt i 60erne. På Galgebakken ser det ud til at man nylig har foretaget en henrettelse! Studer selv det lille kunstværk med de mange detaljer.

Ved den nuværende restaurering af Bogø Mølle er Ove Paarup at finde i bestyrelsen. Oplaget af postkortene er dog for længst opbrugt.

Som flåden så ud i sommeren 2019. Foto: Jørgen Stæhr
Der er brug for hjælp!
Af Jesper Heien
16.6.2021

Hej alle godtfolk på Bogø. Vi har i mange år haft gang i vores badeflåde på vandet ved Skånningen og den er klar igen, men under den isvinter vi havde, så forsvandt vores to ankre med tilhørende P- ring, og vi kan ikke finde dem mere. Derfor denne efterlysning. Vi har søgt og søgt men uden resultat.

Hvis der er nogen som har lyst til at lede efter dem, så skal I være meget velkommen, og hvis resultatet bliver positivt hører vi meget gerne om det på telefon 23733167.

1: Er der nogen som ligger inde med en P-ring 75 kilo og kæde til, som I vil sponsorere eller sælge billigt?

2: Vi vil gerne etablere en indsamling til et nyt anker. Det ikke billigt. Kr. 5.000 med det hele. Det ville være dejligt hvis en flok bogøere kunne tænke sig at støtte projektet med kr. 50.- eller kr.100.- eller mere. Jo flere jo bedre og jo hurtigere kan vi gøre flåden brugbar. Næste weekend er der lovet op til 30 grader.

Så kom frisk. Vi har brug for jeres hjælp til vores allesammens badeflåde på Skåningebro.

Støt gerne på Mobil Pay: 23733167 med tekst: ” badeflåde-støtte”

Mvh Jesper Heien
Badevennernes talsmand.

Foto: Jørgen Stæhr
Grundlovsdag på Bogø
Af Jørgen Stæhr
9.6.2021

Bestyrelsen for grundlovsfestlighederne tog skyldige hensyn til Coronavirus. Selv om de er så små, at der skal et kraftigt elektronmikroskop til, hvis man vil studere dem nærmere, gør man klogt i at tage sig i agt hvilket i år betød at ingen cykler måtte deltage, og at ruten for pyntede biler var blevet lagt om. Der var selvfølgelig præmier til de bedst udsmykkede og Helle udtalte i den anledning følgende:

”Prisen gik til en flot pyntet trailer med feststemte deltagere under en parasol. De 2 ud af 3 præmier på grundlovskortene blev afhentet med det samme, den 3. blev afhentet dagen efter. Det krævede kun en kort efterlysning på Grundlovsforeningens facebookside.

I skoven holdt foreningens formand Anita Kjærgaard en lidt alvorlig tale hvor hun gjorde det klart at der skal nye kræfter til i bestyrelsen, ellers bliver der ikke nogen fest i 2022. Nogen har tilkendegivet at de vil være med, men der er plads til flere.

. Man kan kontakte foreningen via Facebook eller på mail: grundlovsforeningen@gmail.com

Foto: Jørgen Stæhr
Fra smedens loft
Af Flemming Nielsen
9.6.2021

Under vor jagt på finurlige ting fra Leif Nowickis loft, er turen kommet til denne ovn, der udmærker sig ved at kunne holde hele 7 strygejern glohede. Et ganske fikst og tidsbesparende apparat, strygejernet blev ellers opvarmet på komfuret ved siden af risengrøden. Mon ikke ovnen har været inventar på større gårde, eller måske vaskerier?

Ovnen stammer fra omkring 1860 og er fremstillet hos Jernstøberiet N. A. Christensen og Co. , der blev grundlagt i 1853 af Niels Andreas Christensen (1830-1914) i Nykøbing Mors. Nu tænker man jo nok at Niels Andreas var en stor jysk smedesvend, men nej, det var en 23-årig, faktisk ret svagelig bogholder, der gik i gang med at støbe ting af jern.

Det gik Niels Andreas så godt at der i starten af 1900-tallet var 450 arbejdere ansat til at producere alt fra gryder, potter, pander og strygejern til gravkors og staldvinduer. Firmaet skiftede senere navn til Morsø Jernstøberi, i dag blot Morsø, med produktion af de landskendte pejse og ovne.

Foto: Jimmy Spur Olsen
Invitation til offentlig tur til Ellestedrenden
Af Jimmi Spur Olsen
9.6.2021

I inviteres hermed til offentlig tur ved et smukt restaureret vandløb ved Høvdingsgård.

Torsdag d. 10. juni kl. 19.00 inviterer Vordingborg Kommune og Høvdingsgård til en gåtur langs det smukt restaurerede tilløb til Ellestedsrenden.

Gåturen bliver på 2-3 km og tager et par timer. Undervejs hører man om de forskellige forbedringer af bækken og hvad det har betydet for dyrelivet. Vi kigger på smådyr og elektrofisker for at se om fiskene er vendt tilbage til bækken. Der serveres kaffe og kage undervejs.

Mødested: Høvdingsgårds avlsgård, Kalvehavevej 33, 4735 Mern.

Kontaktperson: Vandløbsbiolog Jimmi Spur Olsen tlf. 55 36 24 96.

Ps: Del gerne budskabet i jeres netværk. Husk fornuftigt tøj/fodtøj og myggespray.

Foto: Jørgen Stæhr
Raps og honningbier
Af Jørgen Stæhr
9.6.2021

De store arealer med karakteristiske smukke gule blomster har domineret synsindtrykket overalt på øen den sidste måneds tid. Raps (Brassica napus) dyrkes på grund af de olieholdige frø der bruges til fremstilling af rapsolie. Planten findes i to varianter; vinterraps og vårraps alt efter hvilken årstid de sås. Vårraspen er mere hårdfør og kræver mindre gødning, mens vinterraspen har højere olieholdighed.

Raps kan bestøve sig selv ved vindens hjælp, men hvis der er bier nok i nærheden vil der ske en hurtigere og mere jævn modning, og markens ejer kan se frem til at få et udbytte der er 10% større end hvis der ikke er bier involverede i bestøvningen. Ideelt skal der være to bifamilier per hektar raps.

Benny Knudsen. Foto: Jørgen Stæhr
Bogø Lokalforum
9.6.2021

Referat af bestyrelsesmøde torsdag den 3. juni 2021.

Deltagere: Thine Toft, Marc Vinnergård, Anders Klog, Yassin Barfod og Benny Knudsen
Afbud: Thorstein Pjetursson, Kim Jørgensen og Jimmy Metz

Dagsorden:
1. Siden sidst
2. Konstituering
3. Drøftelse af emner og udpegning af ansvarlige
4. Henvendelse fra Bogø Mølle
5. Kommende møder
6. Eventuelt


1. Lokalforum har overfor kommunen anbefalet ansøgninger fra Bogø
Mølle og Bogø Portalen. Lokalforum er anerkendt af kommunen, men har endnu ikke status af forening, da vi ikke har oprettet CVR-nr. eller bankkonto.

2. Formand: Thine Toft
Kasserer: Marc Vinnergård
Sekretær: Benny Knudsen

3. Det er lokalforums opgave at være koordinerende i forhold til øens foreninger, institutioner og virksomheder. Derudover er lokalrådet bindeled mellem lokalområdet og kommunen.

I det lys blev der diskuteret en række emner, ligesom der blev udpeget kontaktpersoner.

Kommune, foreningsliv, institutioner og erhvervsliv. Formanden er kontaktperson.

Nabohjælp. Yassin tager kontakt til kommunen med henblik på at få skiltene sat op igen.

Anders er kontaktperson i spørgsmål om veje og trafik.

Bestyrelsen drøftede kulturarv, trampestier og hundeskov. Vi vil støtte op om initiativer på disse områder.

Lokalrådet vil arbejde for bosætning i samarbejde med Bogø Portalen og kommunen.

Udviklingsplanen, Søfartsøen Bogø er fra 2016. Vi vil tage initiativ til, at planen føres up to date. Benny er tovholder.

4. Bogø Mølle har stillet to forslag til lokalforum.
Det ene er en opfordring til, at lokalforum koordinerer og markedsfører øens aktiviteter overfor turisterne. Vi vil koncentrere os om at skabe tilflytning og overlade PR arbejdet overfor turisterne til andre. Det andet er et ønske om, at vi skulle være tovholder for et projekt ved møllen. Vi mener, at det falder udenfor lokalforums rammer. Formanden svarer Møllen.

5. Næste bestyrelsesmøde er onsdag den 1. september 2021 kl. 19 hos Anders.

Der afholdes møde med foreninger, institutioner og virksomheder onsdag den 15. september 2021 kl. 19 i forsamlingshuset. Marc booker.

Brigitte Alfter og Lars Seerup. Foto: Jørgen Stæhr
Lokalhistorisk dobbelt generalforsamling
Af Kristian Pælehøj
2.6.2021

Landets mange foreninger står i kø for at afholde generalforsamlinger, både for i år og sidste år, og det kan godt være noget af et puslespil for de hårdt prøvede bestyrelser. Bogø Lokalhistoriske Forening har med sædvanlig rettidig omhu været på forkant med den politiske udvikling, og Forsamlingshuset var sidste onsdag rammen om både 2020 og 2021 generalforsamlingen, selvfølgelig med de gældende regler for pas og værnemidler.

At dirigenten Ove Pårup hurtigt kom gennem dagsordenen, skyldes ingenlunde kun de ventende lagkager, men også at alt er klappet og klart fra formanden Brigitte Alfters for længst offentliggjorte referat til kasserens regnskab, der er skarpt lige indtil de positive tal på bundlinjen. Formandens beretning blev dog suppleret med et lille tilbageblik på et år, hvor der trods tidernes ugunst blev gennemført flere medlemsarrangementer.

Da man har været skånet for frafald i den velfungerende bestyrelse gik valgkabalen op, så de siddende bestyrelsesmedlemmer kunne genvælges med akklamation. Kaffen og de ualmindelig lækre lagkager var næste punkt på dagsordenen. Kagerne var Lisbeth Caspersens værk, i øvrigt pyntet med valnødder fra postbud Henning Caspersens have, så på den måde fik vi også mindet et skattet medlem der gik bort i december måned. De sidste kopper kaffe blev ledsaget af lidt causerier fra Svend Aage Christensen, der bl.a. kunne genopfriske en uhyggelig historie om det tamme rålam, Mette, der blev anskudt i Østerskov af nogle biltyve, og desværre døde på vej til Landbohøjskolen. Den dramatiske historie kan læses i sin fulde længde på Bogø Lokalhistoriske Forenings Facebookside.

Årsskriftet har været så efterspurgt at der til løssalget i Brugsen måtte trykkes et ekstra oplag, og Svend Aage diverterede os med et regnestykke, der anskueliggjorde at skriftet procentuelt oplagsmæssigt og på baggrund af lokalt indbyggerantal kan måle sig med Højskolesangbogen. Da statistik på det plan vel anses for videnskabeligt underbygget, skal det blot nævnes at de over 160 medlemmer af Bogø Lokalhistoriske Forening får årsskriftet med i det uforandrede kontingent på 125 kr.

Da stående ovationer krævede mundbind, blev de 41 fremmøde medlemmer siddende, men kvitteringerne til alle punkter på dagsordenen var ikke til at tage fejl af.

Endelig kunne Svend Aage sætte punktum for aftenen, ved at erindre om to onsdagssejladser med Ida, hvor der kan høres en masse lokalhistorie:

14. juli. Sv. Aage Christensen: Fetaljebrødre og Ålemonopolister.
5. august. Allan Huglstad: Historiens vingesus over vand og øer.
idasvenner.dk er der et udførligt program, og billetterne er nemme at købe. Åledrivkvasen Karen fejrer sin 100 års fødselsdag d. 21. august. Der vil være lidt komsammen på Bogø Havn, derom senere.

Indbetaling af kontingent til Bogø Møllelaug
Af Bogø Møllelaug
2.6.2021

Coronaen har (også) forsinket os – men:

Den ny sæsons aktiviteter starter snart på Bogø Mølle. Og det betyder kontingentopkrævninger.

En folder fra Bogø Mølle er landet i din postkasse. Har du set og læst den? På folderens forside kan du nyde det smukke foto af vores mølle. Af side 2 fremgår det, hvorfor det er vigtigt, at så mange som muligt også i år slutter op om møllen som medlemmer. Blandt andet fordi vi har mange udgifter i forbindelse med restaureringen, som netop i disse dage er startet på etape 4. Side 2 og 3 handler om kontingent, og hvordan du kan betale. Et medlemskab koster 150 kr. for 2021 – du betaler for indeværende år, og vi henstiller til, at du indbetaler i løbet af juni måned. (Men indbetalinger senere modtages selvfølgelig også med glæde.) Alle betalere bliver registreret i vores medlemsoversigt, men du får ikke en kvittering for indbetaling. Vi arbejder alle frivilligt, og det er tidskrævende at skrive til alle.

Hvis du opgiver mailadresse sammen med betaling af kontingent, får du en opdatering fra møllelauget nogle gange om året.

Hold også øje med Bogø Tidende og Portalen, hvor der ofte er nyt om møllen. Og på Portalen under Foreninger – Bogø Møllelaug – Dokumenter – findes folderen og meget andet om møllen. Se også fotos fra hele restaureringen her.

Folderens bagside præsenterer bestyrelsesmedlemmerne – kontakt os, hvis du har spørgsmål, forslag eller andet vedrørende møllen. Eller hvis du vil låne nøglen.

Aktivitetsplan for møllen 2021 kommer inden sæsonåbning, som er søndag den 20. juni – National Mølledag. Se Tidende og Portalen og plakater på øen. Vi glæder os til at se dig.

Tak, fordi du støtter møllen.
Bestyrelsen

Ved Marie Stubs død
Af Mia Gerdrup
26.5.2021

Ved en gennemgang af min fars efterladte papirer har jeg fundet en dagsbefaling fra Hjemmeværnet, skrevet i anledning af Marie Stubs død. Den giver et fint billede af en bemærkelsesværdig kvinde:

MG Marie Elisabeth Stub er pludselig afgået ved døden i en alder af 81 år.

Det er så uforståeligt, at hun ikke er hos os mere, denne utrættelige, engagerede og medlevende kvinde. Man følte, at hun omsorgsfuldt fulgte vores færden, at hun hele tiden var blandt os, også i tankerne, og at hun altid ville være det, til trods for den høje alder. Hun havde i den grad personificeret sig med Hjemmeværnskompagni 8116.

Marie Stub blev sammen med andre lotter designeret kompagniet i 1960, og allerede fra starten var det åbenbart, at hun skulle være lederen af disse samt de i kompagniet allerede værende lotter. Hun gik ind for sagen med en brændende energi, og hendes menneskelige egenskaber og kvalifikationer gjorde hende til den gode fører for kompagniets lotter, en post, som hun bestred i årene 1961-1968, samtidig med, at hun deltog i utallige kurser for at dygtiggøre sig og have sin viden ”up to date” På alle områder var hun ualmindelig aktiv og gik altid selv foran med et godt eksempel. Hun var altid korrekt i påklædning og væremåde og kunne derfor også tillade sig at påtale uregelmæssigheder hos sine undergivne. Over for sine overordnede i kompagniet var hun helt igennem loyal.

Også efter sin overgang til menig bibeholdt Marie Stub sin pligtopfyldenhed og positive indstilling til vores lands forsvar og fortsatte med at udøve sin tjeneste, også ud over pligtens grænser og uanset vejrliget.

Hun udviste altid stor sparsommelighed ved brug af statens midler, men var derimod ikke tilbageholdende, når hun igennem mange år gratis ydede naturalier til brug ved kompagniets årsafslutninger.

Hendes dybe engagement i bibeholdelsen af Bogø Hjemmeværnsgård som et hyggeligt og godt samlingssted for kompagniet er kommet til udtryk i form af de gaver, som igennem tiden er blevet skænket gården af Marie Stub.

Hun engagerede sig meget i den offentlige debat og gjorde sig utallige gange til talsmand for forsvarets og dermed hjemmeværnets sag.

Hun havde sine meningers mod og viste altid åbent, hvad hun stod for.

Hendes hele indsats var præget af idealisme, uselviskhed, tro på demokratiet og kærlighed til det lokale samfund, hvor hun havde sin rod, og er samtidig affødt af hendes tid i allieret tjeneste i England under 2. verdenskrig.

Det var derfor naturligt, at Marie Stub som en påskønnelse af den overfor beskrevne indsats modtog følgende dekorationer: Kong Christian den 10.s Frihedsmedalje, Hjemmeværnets Fortjensttegn og Hjemmeværnets 25 års tegn.

Bogø, og dermed også Hjemmeværnskompagni 8116, har mistet en stor personlighed.

Navnet Marie Stub bør og vil stå lysende og klart i vores erindring og i Bogø’s historie, den ø, hun viede sit liv til og gjorde så meget for.

Man kan med rette sige, at hun efterlevede digteren Christian Richardts ord: ”Kæmp for alt, hvad du har kært.”

Vi vil mindes Marie Stub i allerdybeste ærbødighed og taknemmelighed for den gerning, hun udførte.

A. Jørgensen

P.S: Bisættelsen finder sted fra BOGØ KIRKE torsdag den 9. april 1987 kl. 14.00. Kompagniet sørger for en krans.

Det ville være i Marie Stubs ånd, at der mødes i uniform med eventuelle dekorationer anlagt.

Litografi af Janus Ipsen
Mølleindsamlingen runder 100.000 kr.
Fra Indsamlingskomiteen
26.5.2021

Det runde beløb blev nået efter ca. 10 uger. Senest har vi afholdt auktion på Facebookgruppen Bogø Brugt Børs over to litografier som vor lokale kunstner Poul Janus Ipsen har givet til indsamlingen. Det blev en succes og indbragte 3300 kr. I vort auktionshus er der ikke noget der hedder salærer, så det pæne beløb bliver sendt direkte til møllen. Det var i øvrigt Elsebeth Banke og Martin Krog Hansen der fik hammerslag, så litografierne bliver på Bogø. Tak til Janus og til jer der afgav bud.