Senest opdateret 18.08.2010
  FORSIDE | ANNONCE-PRISER | LOPPEMARKED | KONTAKT | OM BOGØ TIDENDE | FORENINGER | OM BOGØ

ÅRSKALENDER GENERALFORSAML. MV.
  Bogø Kirke

Torsdag den 19. august kl. 10.00 Pilgrimsvandring starter fra Bogø Præstegård

Søndag den 22. august kl. 10.30
Højmesse. 12. søndag efter trinitatis.

Kirkekaffe Søndag den 22. august kl. 16.00 Koncert med Erik Grip

Hjemmeside

Algade 84, VordingborgTlf. 55814210menukortet marrangementer tv2east
Børnepasning tilbydes

Ring til Olivia Stæhr
Servering / afrydning / opvask
har ligeledes interesse

30 26 55 89 / 55 89 33 90
Mel.: Menuetten fra Elverhøj

Til barnedåb og fødselsdag
til brud og konfirmander
en sang det skal de alle ha’
fra mor og far og tanter
men synes du den er lidt svær
og fantasien svigter
så ringer du til Hanne Stæhr
for hun er den der digter

55 89 33 90
hannebstaehr@hotmail.comBogø Lokalråds arbejdsgruppe 2010-2014

John Konggard Hansen

Højdedraget 52
4793 Bogø By
2578 0665 / 3252 0665
j.h.vinnyder@gmail.com

Flemming Nielsen
Mosedalen 36
4793 Bogø By
2562 4341
mosedalen@gmail.com

Johnny Jensen
Ålborgvej 8
4793 Bogø By
5121 8366
johnnyogsus@mail.tele.dk

Jesper Heien
Bogø Hovedgade 126
4793 Bogø By
6122 2969
Nicole-jesper@it.dk

Benny Knudsen
Smedestræde 8
4793 Bogø By
5589 4145
knudsen@engers.dk

Mai-Brit Klog
Stenkildevej 1
4793 Bogø By
6168 4402 / 5589 4402 mklog@forum.dk
Foto: Tom Jensen
Fantazztisk fezztival
Af Sylvia Leonhardt 18.08.2010
Vi er ret heldig os der bor på Bogø. Vi har en skøn natur, masser af foreninger der tilgodeser ethvert behov, grundlovskørsel, revy, Sankt Hans aften-arrangementer der alle samler en masse glade mennesker der elsker at feste; og nu kan vi føje endnu en tradition til vores lille ø; for blandt de mange glade bogøere er der især en ildsjæl der i mere en trekvart år har arbejdet indædt på at stable Bogø Jazz Festival på benene. Nicolai Wæhrens er manden der er gået forrest og med benhårdt arbejde lykkedes det  at præsentere et spændende program til ovennævnte event.

Lørdag d. 14. august kl. 16 gik det løs. Ca. 60 forventningsfulde og glade bogøere m.m. mødte op i Skovpavillonen, fik en velkomstdrink i hånden og kunne sætte sig til rette ved de smukt dækkede og pyntede borde med jazz-agtige duge og flotte lysestager, og blive underholdt først af Cool Sweetnes Quintet, hvis musik er inspireret af stilen fra den amerikanske vestkyst i 50’erne. Da den af Café Stalden leverede buffet lå godt i maverne, blev der stillet an til SwingKapellet, et professionelt 11 mands orkester med vores egen (ja vi synes jo lidt at vi godt kan tillade os at kalde hende det, eftersom hun jo i den grad har sat sit præg på Bogø) Malene Langborg. Der var gyldne genhør med flere skønne, skønne swing-ting og et dejligt genhør med Malenes gode stemme. Et dansegulv blev etableret og flere begyndte så småt at give sig ud i dansen.

Inden det sidste navn gik på lørdag aften, fik vi et par sange leveret af Monique og Anders. Herefter blev lyset dæmpet og scenen overladt til en reminisens af det – efter hvad jeg, som ikke er barnefødt på denne egn, kan forstå er legendarisk - tidligere Mønrock, der i dag kalder sig Rockfellas. Nu kom der for alvor gang i dansen. Det var simpelthen umuligt at sidde stille når Thyge gav den gas med sang, munharmonika og hvad har vi. Det forlyder (yours truly måtte gå hjem efter første sæt) at der efter de to planlagte sæt lige blev kørt noget ”natmad” ned og så tog de fire friske fyre lige endnu et par sæt til publikums store og vilde begejstring.

Søndagens underholdning foregik ligeledes – på grund af det upålidelige vejr - i Skovpavillonen og ikke som planlagt i Bogø Sognegårds have. Bogø Musikskoles Band lagde ud og herefter gik Trommetrolden på scenen med dans og medrivende sange for børn og barnlige sjæle.

Til at afslutte Bogø Jazz Festival 2010 havde man engageret Sophisticated Ladies. Hold da op, siger jeg bare. Skulle man have haft en smule søndagsnedtrykthed, så skal jeg da lige love for at man fik jaget noget sådant på flugt. Vi oplevede tre glade, musikalske og entusiastiske kvinder, der alle besad et stærkt personligt udtryk - dette har for Benita Haastrups (på trommer m.m.) vedkommende betydet, at hun i 1998 modtog Ben Webster-prisen for sit altid engagerede, udadvendte trommespil og sin smittende spilleglæde. En fantastisk afslutning med ekstranummer og stående bifald.

Efter at Nicolai havde takket af og lovet at der også vil være en Bogø Jazz Festival 2011, fangede jeg ham lige. Det var en træt men meget glad og tilfreds Hr Wæhrens der fortalte, at dette var en drøm der var gået i opfyldelse. Han – og de andre idealister - er gået meget igennem for at kunne stable denne festival på benene og der har været tidspunkter, hvor det har set sort ud, men entusiastisk og optimistisk som han er, har han hele tiden kunnet se lys for enden af tunellen. Lidt flere deltagere kunne han have ønsket sig, men han håber, at de der mødte op og fik en god oplevelse, vil være pionerer for projektet således der til næste år kommer mindst dobbelt så mange.

Det skal nævnes, at der var få, men glade og tjenestivrige hjælpere, såsom Tom, Sanne og deres tre børn samt resten af familien Wæhrens. Disse frivillige tjenende ånder der passede baren, konstant satte nye lys i stagerne, ja, i det hele taget gjorde et stort stykke arbejde for at vi andre fik en hyggelig aften skal have megen ros.

Jeg kan kun sige, at jeg glæder mig allerede til Bogø Jazz Festival 2011.
Foto: Jørgen Stæhr
Pizza på lørdag
Af Jørgen Stæhr 18.08.2010
Hvis man før havde lyst til at sætte pizza på bordet måtte man køre ikke så få kilometer for at realisere beslutningen, men det er en saga blot, for lørdag den 21. august klokken 13:00 åbner Joanna sin nye forretning, Bogø Grill-Pizzaria & Café, på Bogø Hovedgade, i det nyrestaurerede hus lige ved siden af forsamlingshuset; og blandt det store udvalg findes pizza i mange varianter.

I skrivende stund bliver der lagt sidste hånd på indretningen og Julian (Joannas mand), som i meget lang tid har arbejdet indædt 16 timer i døgnet glæder sig til at han snart igen kan passe sin egen forretning som bygningsentreprenør. Jeg har fulgt hans anstrengelser med at få forretningen køreklar, og er fuld af beundring over at han nåede at blive helt færdig til den termin der for lang tid siden blev fastsat, men allermest er jeg begejstret over resultatets kvalitet. Det er blevet en virkelig lækker plet og bogøerne kan fryde sig over at de har fået endnu et rart sted at spise ude; og det skulle undre mig meget, om ikke rigtig mange kigger ind allerede i løbet af weekenden. Gør de det, kan de glæde sig over at der er 10% åbningsrabat både lørdag og søndag. Man skal blot lige huske at tage kontanter med, idet firmaet der skal sætte dankortterminalen op ikke når det til lørdag.
Udflugt med Fanefjord og Bogø kirker

Årets sogneudflugt for Fanefjord-Bogø pastorat søndag d. 5. september går til Bagsværd Kirke og Frilandsmuseet. Ligesom sidste år håber vi, at det kan blive en tur for alle generationer. Dagen starter med gudstjeneste i Bogø Kirke kl. 9.30. Derefter kører vi i bus til Bagsværd Kirke, hvor vi kan opleve Utzons specielle kirkebyggeri. Her byder vi på sandwichs og noget at drikke. Derefter går turen til Frilandsmuseet, hvor der vil være mulighed for at gå opdagelse indtil vi skal hjem til Bogø Præstegård til et let aftensmåltid omkring 6-tiden.
For dem, der ikke vil være interesseret i at være så længe på Frilandsmuseet, planlægges der en aflægger til Rungstedlund. Turen koster 100 kr. for voksne og 50 kr. for børn. Tilmelding skal ske senest d. 29. august til Hertha Damkjær på tlf. 5589  4153, Karen-Marie Vinther-Larsen på tlf. 5582 6545 eller til Bjørn Krohn på tlf. 5581 7005 eller mail: bjok@km.dk


Arkivfoto
Den vilde skole
Af Rigmor Bohnsen 18.08.2010
Tidende har ikke tidligere gjort det og gør det formodentlig heller ikke igen, men for at følge op på 8.x’s Grønlandseventyr vil vi gøre opmærksom på et TV-program der vises søndag den 22. august kl. 18.25 på TV2. Det er første del af to om klassens uforglemmelige oplevelser på indlandsisen. Programmet kaldes ”Den vilde skole”. Anden del kommer efterfølgende søndag.
Illustration : Frank Sander Nielsen
Bogø Hal II
Af Mic Helin 18.08.2010
Der var alvorsfulde miner hos en lille gruppe mænd, der tirsdag tog plads på bænkene ved Petanquebanerne bag Bogøhallen. Gruppen var halbestyrelsen, der skulle tage endelig stilling til byggeprojektet vedrørende "Hal II" - et byggeprojekt til omkring 9 mill. Kr. der kommer hele Bogøsamfundet til gode, fra de 2-årige purke der skal slå kolbøtter, Idrætsefterskolen med sit tilbud til samfundets unge og til senioridrætsudøvere med hang til Fittness eller ældredans - så de alvorlige miner var velbegrundede.

Der har været mange måneders forberedelse, hvor især Frank Sander Nielsen og Palle Hemmingsen har været de drivende kræfter, med bl.a. en licitation over byggeriet og møder med Vordingborg Kommune incl. et borgmestermøde - og nu var tiden kommet til at vende tommelen: op - eller ned.

Projektet blev igen endevendt - og mulighederne og betingelser for byggetilladelse og finansiering blev vendt inden halbestyrelsen til sidst vendte "tommelen op" - byggeriet går i gang; og i løbet af efteråret skal der stå en Hal II færdig incl. et rum til en lokal Fitness-forening, der allerede er stiftet.

Den videre gang er nu, at der er underskrevet en lejekontrakt på grundarealet (med Vordingborg Kommune som udlejer) - Preben Kristensen fra Stege bliver entrepenør og der presses på for at tempoet skrues maksimalt i vejret af hensyn til Idrætsefterskolens skemalægning efter efterårsferien.

For beboerne i og omkring hallen vil projektet naturligvis betyde en periode med nogen trafik og støj - men altså også med megen aktivitet og alt til glæde for Bogø som helhed
Foto: Frida Bang Barfod
Hvorledes jeg fik prinsessen og det halve kongerige, del 2 af 3
Af Peter Bang 18.08.2010
fortsat fra sidste uge...
Min svigermor, dronning Nana Yaa, taler ikke engelsk, kun det indfødte sprog Twi, der oversættes for mig. Først spørger hun om mit ærinde, hvortil jeg svarer, at jeg gerne vil giftes med hendes eneste datter. Nana Yaa smiler og nikker tilfreds, da talsmanden oversætter min anmodning og efter en lille pause, spørger hun om mit navn. Hun kender mig ganske udmærket - og er om nogen også særdeles velorienteret om årsagen til, at hele familien er samlet. Hendes spørgsmål er blot en del af ritualet.

Da jeg med høj og tydelig røst siger mit danske navn, breder uroen sig øjeblikkeligt og flere kan ikke holde latteren tilbage. Min svoger Nana griner undskyldende og siger jeg skal oplyse mit afrikanske navn, hvorpå jeg skynder mig at sige ”Kwame – my name is KWAME”, som er det jeg hedder i Ghana - et helt almindeligt navn her, idet alle af hankøn som er født på en lørdag bærer navnet. Derpå bliver der grinet og klappet. Dronningen modtager min anmodning og spørger om jeg er klar til at indgå giftermålet, hvortil jeg svarer ”Aane”, der betyder ja på det lokale sprog, hvilket afføder jubel og klapsalver. Herefter bæres mine gaver frem af en række kvinder, der sætter dem i fade på trappen ved dronningens fødder. Gaver og medgift gives efter ganske bestemte regler. En vigtig gave fra brudgommen til bruden består af seks forskellige stykker farvestrålende afrikansk stof á tre meters længde til kjoler. Desuden skal jeg give seks flasker spiritus til hver af de to familier, d.v.s. i alt 12 flasker, hvoraf de fire skal være den lokale snaps og resten whisky, gin, cognac eller lignende. Endvidere skal jeg give et beløb svarende til ca. 3.000,- kr. i medgift, der fordeles blandt familiens medlemmer efter nøje fastlagte regler. Desuden har jeg købt et par geder, der skal slagtes og spises til bryllupsfesten. Da alle gaver er bragt på plads bliver vi budt velkommen og ført op ad trapperne til den store overdækkede terrasse, der ligger mellem to søjler i den ene ende af den aflange gårdsplads, hvor der er pyntet op med lysegrønne bånd og sløjfer.

Derefter går vi på række med mig i spidsen rundt og hilser på alle – her hilses altid fra højre mod venstre, ellers bliver man betragtet som en knoldesparker, der ikke ved hvordan man skal opføre sig. Herefter får vi anvist vore pladser på de opstillede stole i skyggen under et festtelt, der er rejst til lejligheden.

Dernæst følger en længerevarende præsentationsrunde, hvorunder alle tilstedeværende familiemedlemmer præsenteres med navns nævnelse og familiær tilknytning. Efter præsentationen bekendtgør talsmanden højlydt, at prinsesse Maame Yaa ikke umiddelbart kan træffes, idet hun er bortrejst og befinder sig i en by ca. 300 kilometer borte, men hvis jeg vil være så venlig at betale 10 Ghana Cedi (ca. 40,- danske kroner) til transporten, vil der blive sendt bud efter hende. Jeg betaler de 10 Ghana Cedi, hvorpå en kvinde sendes af sted med bud til Maame Yaa. Kort efter vender kvinden tilbage og siger hun har brug for 1 Ghana Cedi mere (ca. 4,- kroner) for at kunne betale transporten – ellers må jeg vente med mit forehavende til en anden dag! Alle bryder ud i latter. Denne del af ceremonien er det rene skuespil – en gammel tradition, der bare handler om at more sig på bekostning af den elskovssyge brudgom.

Da jeg har givet hende en Ghana Cedi mere, forsvinder hun ind ad en dør bag et forhæng i den bagerste del af ceremonigården. Et øjeblik efter trækkes forhænget til side og en gruppe kvinder kommer til syne, hvoraf en er iført en meget elegant lysegrøn kjole. Hendes hoved er tildækket af et hvidt klæde og hun bliver ført af de andre kvinder, der bringer hende ud på den åbne gårdsplads, hvor hun placeres foran mig.
Tidligere var det traditionen, at brudgommen blev præsenteret for flere forskellige tilslørede kvinder, der blev hidbragt fra forskellige landsbyer, før han omsider blev præsenteret for sin elskede. Men for ca. 10 år siden var der efter sigende en mand som ødelagde denne tradition, idet han under afsløringen blev præsenteret for en skønhed, som han valgte frem for den kvinde, det oprindeligt var meningen han skulle giftes med, hvilket naturligvis medførte en masse vrøvl og ballade. Derfor er det ikke længere alle familier, der har denne tradition.

Jeg rejser mig op og går hen foran den tilslørede kvinde, og idet jeg løfter sløret genkender jeg med det samme Maame Yaa. Da jeg har fjernet sløret helt giver jeg hende et kram og et kys på læberne. Overraskende jubeludbrud, latter og klapsalver fylder ceremonigården, hvorpå Maame Yaa kikker ud over forsamlingen og knejser stolt med nakken, hvorpå hun går op ad trapperne og stiller sig på terrassen med front mod mig ved siden af sin mor, der via talsmanden som mellemled spørger hende, om hun kender denne Kwame, der siger, at han gerne vil giftes med hende? Maame Yaa svarer bekræftende, hvorefter hendes mor spørger om hun vil giftes med mig? Da hun højt og tydeligt svarer JA fyldes luften med jubelråb, latter og klapsalver, hvorpå alle rejser sig og begynder at synge.

De fleste af de tilstedeværende er kristne og præsten, der skal forestå vielsen, træder nu frem på pladsen foran os. Han indleder sin prædiken med et bredt grin og gratulerer mig med, at jeg netop har introduceret noget fra min kultur, som man er meget uvant med her, nemlig kærlige kram og kys mellem to elskende under andres påsyn, hvilket man kun yderst sjældent ser ske offentligt i Ghana.

Præsten gennemfører derefter sin timelange prædiken på både engelsk og det lokale sprog Twi. Han er en meget levende, engageret, højttalende og ivrigt gestikulerende prædikant.
Efter bøn og sang finder præsten bibelen og ringene frem, som Maame Yaa forinden har givet ham. Maame Yaa´s kristne navn er Faustina, men det er der ingen der kalder hende her, selv ikke præsten.

Med stor ildsjæl præsenterer han ringene for os, idet han højlydt forklarer om deres betydning. Dernæst spørger han først mig og dernæst Maame Yaa om vi vil have hinanden, og da vi begge har givet vores ”Ja” får vi omsider lov at give hinanden ringene på, hvorpå der klappes og hujes. Først herefter må vi sidde ved siden af hinanden...

fortsættes og afsluttes næste uge!

Keith Waldron. Arkiv
Massiv tilslutning til Biografens første støttekoncert
Af Jørgen Stæhr 18.08.2010
Fremmødet var over al forventning, og der måtte stilles 30 ekstra stole ind, da Biografen onsdag d. 11. august afholdt sin første af en række støttekoncerter. Så folk sad tæt alt imens Keith Waldron fra Tobago i front for det danske backingband fik de caribiske vinde til at blæse i biografens varme sal.

Næste støttearrangement bliver 22. sep. med bluegrassorkesteret Freewheelin',  et orkester der er kendt for en sprudlende spilleglæde, et energisk rytmisk drive og en overbevisende vokal. Med mere end 30 år på bagen er Freewheelin’ formodentlig landets ældste nulevende bluegrassorkester, og orkesterets lyd bærer vidnesbyrd om den samhørighed, der følger af så mange års samarbejde og samvær.
Billetter kan bestilles allerede nu på www.biostege.dk, og med onsdagens tilstrømning in mente kan det absolut tilrådes.

Men allerede på lørdag d. 21 august er der koncert igen i Biografen. Det er en dobbeltkoncert med de to unge syrerockorkestre "Syreregn" og "Love Crystal", der genskaber den psykedeliske klang fra slutningen af 60'erne.


Klik på annoncerne for at besøge firmaernes hjemmesiderBogø netop nu
Klik på billederne for at se dem større

Bogø netop nu
Bogø Jazzfestival: Cool Sweetnes Quintet – foto Jørgen Stæhr
Bogø netop nu
Bogø Jazzfestival: Monique og Anders – foto Jørgen Stæhr
Bogø netop nu
Bogø Jazzfestival: Rockfellas begejstrede publikum - foto Jørgen Stæhr
Bogø netop nu
Bogø Jazzfestival: Ungdommelige Trommetroldstilhørere - foto Jørgen Stæhr
  Bogø netop nu
Bogø Jazzfestival: Swingkapellet med Malene Langborg - foto Jørgen Stæhr
Bogø netop nu
Bogø Jazzfestival: Rockfellas - foto Jørgen Stæhr
Bogø netop nu
Bogø Jazzfestival: Trommetrolden - foto Jørgen Stæhr
Bogø netop nu
Bogø Jazzfestival: Sophisticated Ladies - foto Jørgen Stæhr

Cafè og Restaurant Stalden
Bed & Breakfast
V/Kirsten Wilkki


Hougårdsbanke 5, 4793 Bogø
Tlf. 55 89 47 05
E-mail:wilkki@mail.dk
www.staldenscafe.dk


ERIK GRIP

Kom til koncert i Bogø Kirke søndag d. 22. august kl. 16.00

Én af Danmarks bedste visesangere som bl.a. er kendt for sin kønne version af Grundtvigs ”Velkommen i den grønne lund” gæster Bogø Kirke med en koncert á ca. 70 minutters varighed. Erik Grip fortolker nogle af de største navne i dansk litteratur: Grundtvig, Kingo, Blicher, Aarestrup, Aakjær og Jæger.

Billetter til koncerten kan købes i:
Fanefjord SuperBrugs og i Dagli’Brugsen på Bogø. Pris: 125 kr. Begrænset antal pladserOnsdagssejladser

med IDA – læs mere her

Halver dit varmeforbrug

Med Panasonic varmepumpe til dit sommerhus.
Pris inkl. moms og opsætning til lovlig installation kr. 14.200

www.filtenborgel.dkTil leje på Bogø Navigationsskole

Totalrenoveret lejlighed med bl.a. helt nyt badeværelse med gulvvarme, helt nyt køkken, nye gulve m.v. Adgang til have. Ialt 85 m2. Mdl. leje kr. 5.150 excl. varme. 3 mdr. depositum. Hund ikke tilladt.
Besigtigelse kan aftales på
tlf. 44 48 14 44
Dagli’Brugsens tilbudsavis

klik her


Med tilladelse fra Storm P Museet
Nyhedsbrev
Hvis du gerne vil modtage vores ugentlige nyhedsbrev, så skriv din E-mail-adresse i feltet nedenfor og klik på "tilmeld".

 

menukortet arrangementer julebuffet